Local

Imprumut de 1,2 milioane euro pentru reabilitarea primei scoli de institutori din Romania

By Redacția

August 31, 2018

Municipalitatea ieșeană demarează un nou proiect care privește renovarea unei instituții de învățământ importante pentru formarea de cadre didactice. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 31 august se va afla un proiect de hotărâre care se referă la aprobarea  indicatorilor tehnico-economici și a devizului general al proiectului „Refuncţionalizare, reabilitare corp C1 liceu și corp C2 cantină  Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46, Municipiul Iași” – Școala Normală „Vasile Lupu” Iaşi.

Este un obiectiv deosebit de important pentru că este prima școală de institutori din România și pe care o consider maternitatea educației românești. Acolo s-au născut primii profesori, primii învățători, tot acolo cultivându-se cele mai importante simboluri naționale, idealuri de stat. Costul total al investiției se ridică la 52,6 milioane de lei fără TVA și urmărește obiective precum consolidarea în totalitate a clădirii monument istoric, construirea unei baze sportive care să deservească inclusiv Seminarul Teologic «Sf.Vasile cel Mare», reabilitarea parcului, a bisericii monument și a «Casei Învățătorului». Suprafața pe care se află unitatea de învățământ se ridică la aproximativ 15 hectare, teren care îi aparține în totalitate acestei școli. Pe liniile de finanțare 2014-2020, clădirile monument nu pot fi finanțate pentru că ele ar trebui să devină spații muzeale, lucru pe care nu ni-l dorim. Ieșind din discuție fondurile europene nerambursabile, soluția este contractarea unui împrumut”, a spus primarul Mihai Chirica.

Valorea totală a investiției: 52.612.727, 91 lei fără TVA, iar durata de implementare a investițiilor este evaluată între 24 şi 36 de luni.

La 15 decembrie 1855 a luat fiinţă Şcoala Normală „Vasile Lupu” de la Iaşi, prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învăţământului normal şi primar pe baze ştiinţifice. Titu Maiorescu a propus numele şcolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca şcoala să fie numită „Institutul lui Vasile Lupu”. Ulterior, numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a păstrat până în 1890, când s-a statornicit cel de Şcoală Normală „Vasile Lupu”. Cantina a fost ridicată în a doua etapă de dezvoltare a liceului între anii 1896 și 1900, când director era profesorul Ioan Mitru.

Marius GAVRILESCU