Imaginile filmate cu drona de activitstii de la Agent Green, arată cum pădurea Iași-Dobrovăț începe să se micșoreze. La o luna dupa declaratiile mincinoase ale ministrului Mediului Costel Alexe, hotii de padure girati de camarila lui silvica, continua asa-zisul „amenajament silvic”. Nu este menajat niciun copac secular, iar, asa cum se observa si din imaginile aeriene, suprafata de padure se diminueaza drastic. In tot acest timp, ministrul-drujba isi face campanie electorala nestingherit de nimeni, iar ONG-urile fac plimbari de placere prin padurea ce tinde sa devina campia Dobrovat-Barnova.
„La doar 5 km de Iași avem o resursă naturală minunată atât pentru noi, cât și pentru biodiversitate. De multe ori privim cu fascinație la peisajele cu păduri din alte țări. Acum putem nu doar să privim, ci și să apărăm pădurea de lângă noi, una de care suntem atât de profund legați. Pădurea Bârnova-Repedea este o arie doar 1% protejată care se întinde pe 13 000 de hectare, iar acolo găsim o biodiversitate fascinantă în care ne putem recrea, ne putem învața copiii să fie mai aproape de natură”, este mesajul activistilor de la Reset.
Acesta este semnalul de alarma tras de cei de la Reset si Agent Green in cursul acestei zile. Pradoxal, un alt ONG (Codrii Iasului) prins in asocierea declarativa pentru salvarea acestei paduri de langa Iasi, vine si contrazice informatiile vehiculate, adoptand pozitia unei gornete silvice aflate in solda lui Costel Alexe.
„ Datele prezentate de noi in cursul lunii trecute spuneau că 80% din pădure este seculară, cu o vârstă peste 100 de ani. De fapt, se pare că doar între 20-30% este pădure seculară. Apoi, spuneam că nu este decât ~1% pădure peste vârsta de 140 de ani. Conform dreptului la replică publicat recent de Direcția Silvică Iași, ar fi vorba însă de 840ha, deci aproximativ 7% din suprafața sit-ului (nu am avut timpul să verificăm independent aceste cifre). Deci mai puțină pădure peste 100 de ani, dar mai multă pădure foarte bătrână.
Care era contextul? MinistrulCostel Alexe tocmai anunțase într-o conferință de presă o nouă clasă de protecție pentru păduri, “păduri seculare” despre care menționase că vor fi definite ca păduri de peste 140 de ani. Cu datele prezentate de noi, rezulta că doar 1% din Pădurea Bârnova. La publicarea raportului Agent Green am văzut că una dintre parcelele unde s-au făcut tăieri de racordare anul trecut avea vârsta de 160 de ani. În analiza noastră nu apărea nici o parcelă peste 140 de ani. Mergând înapoi pe fir am identificat problema în conversia documentelor pdf la csv”, sustin cei de la Codrii Iasilor. Nu mai este nimic de comentat in cazul acestor pasivisti civici care, pe langa faptul ca fac front comun cu drujbarii lui Alexe, nu stiu nici sa interpreteze corect niste date oficiale.
Pe langa anumite semnale de alarma trase de ONG-uri precum Reset, Mai Bine, Codrii Iasului sau AgentGreen, care par doar semnale de acoperire a unei lancezeli civice, iesenii au inceput sa semnaleze din ce in ce mai des taieri ilegale de material lemnos in arelul Dobrovat-Barnova, aspecte pe care le vom puncta in materiale viitoare.
Radu SEICARU