Pe fondul mult discutatei intentii a municipalitatii de a interveni asupra structurii si fatadei Cinematografului Republica, pe care edilul Mihai Chirica doreste sa-l “mareasca” si sa-l boteze dupa numele regelui Ferdinand, in spatiul public au inceput sa apara cateva schite reusite ale viitorului asezamant cultural. Aceste schite ii apartin arhitectului Dragos Prodan si reflecta o cladire functionala, cu aspect interbelic, adaptari dupa schitele originale ale fostului Cinematograf Trianon.
“Zilele acestea se discută despre preluarea cinematografelor ieșene de către Primărie. Va fi un lucru bun ca aceste imobile să aibă, în sfârșit, un administrator care chiar să se ocupe de ele. Pentru noile proiecte de reamenajare a lor, va trebui însă să se țină seama și de puțină istorie. În cazul Cinematografului Trianon („Republica”) s-au păstrat planurile originale, atât de exterior cât și la interior. Deși clădirea nu este pe Lista Monumentelor Istorice (de ce?), credem că merită o restaurare și nu o înlocuire cu ceva absolut nou, care să nu aibă legătură cu trecutul sau cu arhitectura străzii, atât cât a mai rămas din ea…Iată Schița originală, din 1928, a fațadei cinematografului Trianon. Nu este o creația a epocii comuniste, ci pare un Art Deco, cu ceva elemente clasice”, a declarat istoricul Sorin Iftimi.
“Cand treci pe Lapusneanu pe langa Republica ai un sentiment de nostalgie dar si de furie atunci cand constati ca trebuie sa te feresti sa nu-ti cada o bucata de tencuiala din secolul trecut in cap. Aici mergeam candva cand chiuleam ca sa vedem cate un film, aici mergeam cu gasca sa ne delectam cu ” Pe aripile vantului”,”Scaramouche”,seriile lui Sergiu Nicolaiescu cu comisarul Moldovan si tot aici ne antrenam muschii si coatele la cozile enorme cand aparea cate un film bun. De ceva timp umbla pe net o macheta absolut impresionanta cu ceea ce s-ar putea face cu acest loc incarcat de nostalgie si amintiri. Dar doar umbla ca nimeni nu pare a baga in seama. Iata ce a putut face un tanar iesean pasionat de imagini HD!”, a spus si ieseanul Gheorghe Spatariu.
Marius GAVRILESCU