Filmările pentru lungmetrajul “Herman – omul din spatele terorii”, un proiect iniţiat de regizoarea Victoria Baltag, care vorbeşte despre “Experimentul Piteşti” din perioada regimului comunist, în care s-a pus un accent deosebit pe “reeducarea prin tortură”, vor începe pe 22 iunie, la Iaşi.
Povestea începe cu momente din viaţa socială a anilor 1942 – 1948 (zona Moldovei, Iaşi), aduce în prim-plan psihologia umană şi culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948 – 1954). Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioadă s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunţite, care s-a desfăşurat pe parcursul a peste trei ani, informează un comunicat.
Acesta este un proiect iniţiat de regizoarea Victoria Baltag, care a dus la formarea unei echipe de şase membri (Alexandra Axinte – scenarist, Marius Donici – operator imagine, Cosmin Dumitrache – operator imagine, Ştefan Săndulescu – compozitor şi Vlad Feneşan – post producţie). În prezent, în proiect, sunt implicate peste 60 de persoane (staff, actori şi parteneri).
Proiectul “Herman – omul din spatele terorii” a început în 2012 cu etapa de documentare (consultarea materialelor de arhivă ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ziare, cărţi şi materiale audio – video de specialitate, interviuri etc.).
Pelicula se află la finalul etapei de dezvoltare, iar filmările vor începe pe 22 iunie, la Iaşi. “«Peste ani, se vor ridica oameni care vor spune că aceste orori ale istoriei noastre nici nu au existat», îmi spunea cineva în timpul unui interviu. Iată de ce un material vizual, o reconstituire a ceea ce a fost (trecut care ne este aproape străin nouă, tinerilor, şi chiar celor din generaţiile anterioare), este necesar“, a declarat regizoarea Victoria Baltag.
Totodată, echipa care lucrează la acest proiect, actorii şi partenerii săi vor lansa, pe 1 iunie, o campania de strângere de fonduri pentru realizarea etapei de producţie a lungmetrajului “Herman – omul din spatele terorii”. Campania va fi realizată prin platforma online de strângere de fonduri www.indiegogo.com.