Ultimul raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului arată că ieșenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5. Potrivit documentului, Iașul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.
Iași depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid la un loc, deși sunt orașe de 20 de ori mai mari. Blocajele în trafic reflectă lipsa Centurii și a pasajelor din marile intersecții, sustin jurnalistii de la adevarul.ro.
„Din păcate, aşa cum arată statisticile la nivel european, Iaşiul ocupă un loc ruşinos. Se află pe locul 20 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar la nivel naţional este cel mai poluat oraş. Mă refer la calitatea aerului.Din păcate, Iaşi are doar două parcuri şi aici mă refer doar la zona Copou. Zona Dacia – Alexandru cel Bun, cartierul cu cea mai mare populaţie, are foarte multe maşini şi prea puţine parcuri şi arbori. Dacă discutăm de zona Nicolina, e aceeaşi situaţie. Nu am văzut niciun demers serios din partea municipalităţii în acest sens. Calitatea aerului ne afectează viaţa”, a declarat Bogdan Balanişcu, preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi.
Deși este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, Iasul mai are o singură stație fixă care monitorizează calitatea aerului, celelalte două fiind defecte de aproape un an. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) sustine că nivelul poluării din municipiu a scăzut față de anii precedenți.
„Aceste defecțiuni nu pot fi remediate sau decontate, dacă vreți, de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, ele fiind proprietatea ministerului. Noi am notificat aceste defecțiuni la nivelul central, urmând, sperăm noi, ca în cel mai scurt timp acestea să poată fi reparate și repuse în funcțiune pentru a avea imaginea completă a stării calității aerului în municipiul Iași. Pentru municipiul Iași, având în vedere funcționarea completă a stației de fond urban cu o reprezentativitate de câțiva kilometri pătrați, putem avea imaginea calității a aerului la nivel de municipiu”, spune Galea Temneanu, directorul APM Iași.
În acest timp, pe lângă PM10 şi PM2,5 (particule asociate cu boli cardiace sau pulmonare), alţi inamici invizibili care nu se mai măsoară în Iaşi de luni de zile pândesc de după staţii: benzen, toluen sau metale grele, care pot provoca, la rândul lor, printre cele mai grave boli.
Minciuni oficiale care dubleaza otravurile din aer
Fata de aceste date ingrijoratoare, Primaria Iasi sugereaza ca vina apartine legislatiei, Guvernului si implicit iesenilor.
“Dacă vrem să combatem poluarea și să îmbunătățim calitatea aerului, măsurile pe care le ia și le poate lua Primăria nu sunt suficiente! Este nevoie de legi date de Parlament, de investiții făcute de Guvern și de schimbarea stilului de viață al fiecăruia dintre noi!Calitatea aerului în Municipiul Iași s-a îmbunătățit constant în ultimii ani, iar acest lucru este certificat de măsurătorile oficiale.Calitatea aerului în Municipiul Iași este monitorizată prin două stații (Podul de Piatră IS 01 și Decebal IS 02), (n.r. una este defecta si cealalta este “tratata” cu apa pentru a inregistra date irelevante pentru gradul de poluare. Practic, o masina de la Salubris uda zilnic zona din jurul statiei) care semnalează și eventualele depășiri ale nivelurilor normale de calitate a aerului. În ultimii ani numărul cumulat al depășirilor indicatorilor înregistrate de cele două stații a scăzut constant, de la 165 în 2018, 92 în 2019, 79 în 2020, 72 în 2021, până la 44 în 2022.
Acest lucru se datorează în primul rând unui plan amplu și consistent de măsuri ambițioase, dar și costisitoare luate de Primăria Municipiului Iași, printre care: modernizarea sistemului centralizat de termoficare, modernizarea parcului de mijloace de transport în comun (achiziția de tramvaie și autobuze electrice) și a infrastructurii de transport, dar și de utilaje ale companiilor municipale (Salubris SA, Citadin SA etc.), campaniile de plantări și creșterea suprafeței spațiilor verzi, programele de curățenie și de spălare a străzilor etc. Toate aceste măsuri au dus la creșterea constantă a calității aerului în Municipiul Iași.
Așa se face că, în prezent, indicatorii de poluare sunt în parametrii stabiliți de legislația românească și de cea europeană, după cum se poate constata în rapoartele realizate de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, pe baza măsurătorilor oficiale”, suna minciunile oficiale ale Primariei.
“Asta cu centralele de apt e plimbare de urs maxima, sobele pe lemn polueaza, precum cei ce ard plastice.Precum toate santierele alea care oricum n-au nicio autorizatie in regula, ca la voi amestecatul de ciment, vopsitul, demolarile si plimbatul de materiale nu lasa particule fine ori gaze volatile. Normal ca a scazut poluarea pe statiile alea ca nu merge niciuna.Politia cand are de gand sa-si faca treaba si sa i traga pe dreapta pe cei fara catalizator? Sunt si greu de identificat, nu se vede ce nor negru lasa dupa ei“, sustine ieseanul Gabriel Benţe.
“Si cand v-ați trezit iarăși era dimineața! Asa frumos visați! Mereu aceleași rapoarte de 2 bani! Veniți și masurati in Canta nivelul de poluare! După praful de pe geamuri va zic ca nu s-a îmbunătățit nimic!!!”, este si mesajul ieseancei Doina Bahna.
Mai mult, Chirica, care a pus un incompetent platit cu 6000 de euro pe luna la conducerea sistemului de termoficare, arunca vina pentru poluare pe “legislația din România care a încurajat utilizarea centralelor individuale (de apartament)”.
“Dacă particulele PM 10 provin în special din praf, iar indicatorii arată scăderea continuă a acestora în Municipiul Iași, particulele PM 2,5, tot în scădere evidentă, provin în special din sistemul de încălzire a populației prin centrale de apartament și din traficul rutier (poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete). În Municipiul Iași există în jur de 130.000 de locuințe, din care sub 30.000 sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar peste 100.000 au centrale individuale, sustine Mihai Chirica, fara sa faca nicio mentiune despre sutele de santiere deschise de prietenii imobiliari, lipsite de instalatii de spalare a utilajelor sau garduri de protectie.
Marius GAVRILESCU