GROTESC! Nichita vrea sa aduca la Iasi titlul de capitala culturala europeana, pe spatele tiganilor

0
99

Primaria Iasi, prin Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană”, va finanta de la bugetul local, toate actiunile romilor din Iasi, pe care le va introduce mai apoi intr-un calendar al evenimentelor culturale ce vor sta la baza competitiei pentntru obtinerea titului „Iasi, capitala cultuala europeana”. Prima finantare publica a fost deja aprobata pentru proiectul „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, ce va fi lansat astazi, de la ora 11.00, in Sala Mare a Primariei Iasi. Proiectul este implementat de Primăria Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociatia “Pro Roma”, acesta adresandu-se membrilor comunităţilor minoritare, ce reprezintă peste 1% (n.r. in jur de 7 la suta) din populaţia municipiului Iaşi – conform ultimului recensământ din 2011.
O componentă esenţială a proiectului este cercetarea istorică, rezultatele urmând a fi expuse în 6 conferinţe tematice sub egida “Iaşi – oraş al diversităţii culturale”. Se va publica o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi şi va fi organizată o expoziție la Muzeul “Universităţii Al. I. Cuza” Iași. În cadrul proiectului se va organiza un amplu festival al diversităţii culturale Săptămâna diversității la Iași pentru ca populatia majoritară a Iasului să intre în contact cu valorile spirituale şi culturale ale comunităţilor minoritare. Timp de o săptămână, se vor organiza expoziţii de carte scrisă, expoziţii de costume populare specifice, expoziţii de fotografie şi pictură, vor fi proiectate filme documentare și artistice, vor avea loc recitaluri de poezie, un spectacol de dans şi muzică specifică, se va organiza un atelier de tradiţii şi inovaţii în domeniul culinar si se va lansa o carte de bucate a comunităţilor din Iaşi”, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Roma. În cadrul proiectului vor fi pregătite si montate două spectacole de teatru:
„Restituţio Benjamin Fondane” este un spectacol dedicat eseistului, criticului, poetului şi teoreticianului Benjamin Fondane, evreu născut la Iaşi. Proiectul propune un teatru documentar ce implică prezenţa unor mărturii, fotografii şi înregistrări autentice. Spectacolul va fi găzduit de un spaţiu neconvenţional din Iaşi
“Fereastra” este uncspectacol de animaţie de tip outdoor ce se va juca 5 zile consecutive pe esplanadele din principalele pieţe ieşene. Tema spectacolului va avea ca inspirație cultura etniei rome. Elementul central al spectacolului este o păpuşă supradimensionată, de 2-3 m înălţime, mânuită din interior de către 3 sau 4 actori.
Festivalul se va încheia cu un workshop: “Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi”. Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” va asigura sustenabilitatea proiectului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here