Unul dintre punctele forte ale programului Partidului România Unită îl reprezintă protejarea proprietăţii autohtone asupra terenurilor arabile. Deşi unanim recunoscută ca un producător agricol de anvergură, România nu reuşeşte să asigure o protecţie reală a unei resurse naturale de importanţă capitală, pământul. Actuala lipsă de strategie în dezvoltarea agriculturii a fost criticată şi de Gheorghe Nichita, candidatul PRU Iaşi la Camera Deputaţilor.
“Este strigător la cer ce se întâmplă cu țara noastră! 40% din pământul arabil românesc a fost vândut către străini. Avem nevoie de legi ferme care să stopeze înstrăinarea pământului românesc! Trebuie să luptăm pentru țara noastră cu toată ființa noastră, cu toate forțele pe care le avem!”, a declarat liderul filialei ieşene a PRU.
Semnalul de alarmă tras de Gheorghe Nichita vine într-un context statistic sumbru. Astfel, potrivit unui studiu comandat de către Uniunea Europeană, la nivelul anului 2016, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe de teren arabil străinilor. În urma liberalizării pieţei funciare, produsă la 1 ianuarie 2014, cetăţenii străini au putut să cumpere teren românesc şi pe persoană fizică. Potrivit estimărilor realizate de Transnational Institute, circa 5,3 milioane de hectare (40% dintr-o suprafaţă de 13,3 milioane de hectare) se află sub exploatarea străinilor. Pe de altă parte, patru din cele mai mari ferme din România sunt deţinute de companii străine. Efectul nociv pe termen lung îl reprezintă sporirea numărului de şomeri din agricultură şi depopularea satelor prin plecarea oamenilor activi pentru a-şi căuta alte slujbe în străinătate.
Marius GAVRILESCU