Pasionații de mărci românești, publicitate și grafică, dar și cei care își doresc să (re)descopere atmosfera din casele românilor din perioada interbelică și comunistă și din magazinele care au născut atâtea povești amuzante sunt invitați să viziteze muzeul pop-up Made in RO, din Atriumul Palas. Miile de exponate, printre care și cea mai mare colecție de electronice fabricate la Tehnoton Iași, vor introduce vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor. Intrarea este liberă!
Atriumul Palas se transformă în perioada 19 – 27 mai 2021 într-un muzeu pop-up nonconformist, ce le oferă vizitatorilor posibilitatea să facă o scurtă incursiune în istoria brandurilor românești, în casele românilor din perioada interbelică și comunistă, dar și în magazinul de electronice și electrocasnice și în alimentară. Astfel, cele peste 2.500 de exponate care spun povestea unor branduri celebre din viața de zi cu zi a mai multor generații ne îndeamnă să redescoperim cu nostalgie tot ceea ce înseamnă Made in RO.
Puteți admira o colecție-cabinet de curiozități, care cuprinde, sub aceeași pălărie, „anunciuri” venite din alte timpuri, alături de o expunere de mărci naționale mai vechi și mai noi, precum: șoșoni Mociornița, ateliere de croitorie și încălțăminte interbelice, motoretele Victoria sau Mobra, apoi binecunoscutul Guban, ciorapi Adesgo, pastele de dinți Cristal și Kalodont, locomotivele Malaxa, Loteria Română, CEC, uleiul Luboil-Unirea, Revistele Realitatea Ilustrată, Dimineața și ale Oficiului Național de Turism, săpunurile Pisica și Cheia, lămpile Tungsram M.R., cosmeticele Farmec, primele sticle de Pepsi-Cola și CI-CO sigilate, fabrica de telefoane Standard, PECO, Dacia, biscuiții Eugenia, ciocolățica ROM, mașinăriile de gătit Aragaz, aspiratorul Ideal, Danubiana, Electronica și Tehnoton Iași, bicicletele Pegas, supele Supco, magazinele Unirea și Victoria, Brifcor, apoi mărcile anilor ’90 care au anunțat sosirea capitalismului și multe altele.
Mai aveți ocazia să aflați și cum a apărut publicitatea ca activitate în România, dar și poveștile din spatele reclamelor și ale brandurilor naționale de altădată. Așadar, puteți descoperi obiecte autentice de memorabilia și artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV, reclame din arhive, mașini autohtone și multe alte surprize expoziționale din alte vremuri trecute, dar și produse dedicate industriei și brandurilor iconice din Iași, precum cea mai mare colecție de electronice fabricate la Tehnoton Iași.
Selecția de lucrări de artă publicitară și obiecte reunește piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunistă și întoarcerea la capitalismul din perioada contemporană – conţinând atât printuri (afişe, ziare, reviste), cât şi obiecte reprezentative pentru designul industrial de produse de larg consum, în decoruri autentice de epocă, prezentând o cronică fizică a memoriei economiei României în care se promovează identitatea culturală și istorică a industriilor creative.
Expoziția este găzduită de Palas între 19 – 27 mai, urmând ca în perioada 1 – 13 iunie 2021 exponatele să fie mutate la Iulius Town, iar apoi, la Iulius Mall Cluj. Proiectul Made in RO este inițiat și organizat de Asociația ESCU.