Premiul Champions of the Earth i-a fost acordat lui Gabriel Păun, președintele Agent Green, pentru a celebra peste 20 de ani de muncă neîntreruptă pentru pădurile seculare. Cea mai înaltă distincție de mediu a ONU, titlul aduce în centrul atenției figuri remarcabile din sectorul public și privat și din societatea civilă și onorează indivizi și organizații ale căror acțiuni au un impact transformator asupra mediului.
În 2024, United Nations Environmental Programme onorează persoanele și organizațiile care lucrează la soluții inovatoare și durabile pentru refacerea terenurilor, creșterea rezistenței la secetă și combaterea deșertificării.
Despre premiu
De la campioni de bază și lideri corporativi la pionieri politici și instituții de cercetare, UNEP celebrează Campionii care au luat măsuri îndrăznețe pentru lumea noastră.
Înființat în 2005, premiul Champions of the Earth este cea mai înaltă distincție de mediu a ONU.
În fiecare an, UNEP onorează persoanele și organizațiile care lucrează la soluții inovatoare și durabile pentru a aborda criza planetară triplă a schimbărilor climatice, pierderea naturii și a biodiversității, poluarea și deșeurile. Campionii ne transformă economiile, inovează, conduc schimbări politice, luptă împotriva nedreptății de mediu și ne apără resursele naturale.
Campionii Pământului sunt celebrați în patru categorii:
Conducerea politicilor – Funcționarii din sectorul public conduc acțiuni globale sau naționale pentru mediu. Ei modelează dialogul, conduc angajamente și acționează pentru binele planetei.
Inspirație și acțiune – Liderii fac pași îndrăzneți pentru a inspira schimbări pozitive pentru a ne proteja lumea. Ei conduc prin exemplu, provoacă comportamentul și inspiră milioane.
Viziune antreprenorială – Vizionarii provoacă status quo-ul pentru a construi un viitor mai curat. Ei construiesc sisteme, creează noi tehnologii și conduc o viziune revoluționară.
Știință și inovație – Pioneri care împing limitele tehnologiei pentru beneficii profunde pentru mediu. Ei inventează posibilități pentru o lume mai durabilă.
Campionii Pământului a recunoscut 116 laureați, de la lideri mondiali la inventatori de tehnologie. Aceștia includ 27 de lideri mondiali, 70 de persoane și 19 grupuri sau organizații.
Apărător al naturii
Gabriel Păun nu știe cum a supraviețuit atât de mult. În vârstă de 47 de ani, a fost agresat, pândit, amenințat și scos de pe șosea. După ani în care a documentat și expus tăierile ilegale în pădurile naționale ale României, spune că are o recompensă pe cap.
„Nu sunt supărat sau supărat sau îngrijorat. Nu am nimic de reproșat”, spune Păun cu un zâmbet ironic. „Nu pot să explic de ce am supraviețuit de atâtea ori. Dar sunt fericit pentru că pot face mai mult.”
Există o ușurință neliniștitoare cu care Păun descrie zeci de ani de înfruntări cu ceea ce el numește „mafia pădurilor” – o mare de tăietori de lemn necinstiți, despre care observatorii spun că fac ravagii în unele dintre ultimele rămășițe ale pădurilor vechi și vaste ale Europei.
„Nu lupt doar pentru copaci, ci pentru întregul ecosistem forestier, inclusiv pentru miile de specii care trăiesc sub pământ și deasupra pământului”, a spus Păun pentru Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). „Pădurile primare și cele vechi sunt de cea mai mare importanță. Am toate motivele să le dedic viața și cariera.”
Pentru eforturile sale de a apăra mediul în fața unui pericol grav, Paun a fost numit Campion al Pământului în 2024 – cea mai înaltă onoare de mediu a Națiunilor Unite – la categoria Inspirație și Acțiune. Paun este unul dintre cei șase laureați din grupul 2024.
„Pe măsură ce ecosistemele din întreaga lume sunt degradate și distruse, apărătorii mediului sunt cei mai adevărați aliați ai naturii. Cu toate acestea, ei continuă să îndure atacuri fizice, campanii de defăimare și alte greutăți”, spune Inger Andersen, directorul executiv al UNEP. „Acțiunile curajoase și de impact ale lui Gabriel Paun îl fac o sursă de inspirație pentru apărătorii mediului de pe tot globul care caută să protejeze pădurile și ecosistemele.”
Tăierile
România găzduiește două treimi din ultimele păduri vechi rămase din Europa, potrivit Uniunii Europene. Aceste păduri sunt în primul rând cuibărite de-a lungul Munților Carpați. Ele furnizează către milioane de oameni servicii esențiale ale ecosistemelor, reglementarea climei și controlul inundațiilor. De asemenea, găzduiesc unele dintre cele mai mari populații de carnivore mari din Europa, inclusiv râși, urși bruni și lupi.
Cu toate acestea, pădurile din țară au fost sub asediu de zeci de ani. În 2019, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a declarat că peste jumătate din toată exploatarea forestieră din România a fost neautorizată. Uniunea Europeană spune că această practică alimentează defrișările.
În 2009, Păun a fondat organizația neguvernamentală Agent Green pentru a demasca infracțiunile de mediu din România. În ciuda unui buget limitat și a unei echipe mici, Agent Green că a ajutat la salvarea a zeci de mii de hectare de păduri primare și vechi. În decembrie 2023, a raportat că a prevalat în procese de ani de zile împotriva tăierilor forestiere în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, protejând efectiv peste 29.000 de hectare de pădure.
„Numele de „Agent” vorbește de la sine: facem investigații”, spune Păun. „Dar colaborăm și cu oamenii de știință pentru a documenta anumite păduri și a arăta autorităților – sau proprietarilor, dacă este una privată – că este o pădure prețioasă și că merită păstrată.”
Paun spune că organizația sa este dedicată non-violenței. Dar adversarii săi nu sunt.
Vătămare corporală
Într-o zi răcoroasă de iarnă din 2014, Păun a urmărit un camion încărcat cu cherestea, care ieșea din cel mai vechi parc național al României, Retezat. Păun a urmărit pe ascuns camionul până a ajuns la o fabrică de cherestea. Cameră în mână, s-a apropiat de intrarea fabricii pentru a documenta crima. Ca răspuns, un agent de securitate l-a pulverizat cu piper.
Într-un alt incident din Retezat din 2015, Păun a fost atacat și a suferit răni grave la coaste, cap și mână. Imaginile incidentelor au devenit virale.
O ședință de informare a Parlamentului European din 2023 și-a exprimat „îngrijorare deosebită” după ce investigațiile au dezvăluit că „cazurile de violență și omor împotriva denunțătorilor și pădurarilor sunt în creștere” în țară.
La nivel global, peste 1.700 de apărători ai mediului din 61 de țări au fost uciși între 2012 și 2021, potrivit unui raport UNEP.
„Apărătorii naturii sunt într-o izolare teribilă. Adversarii noștri sunt mai mult sau mai puțin fericiți că suntem foarte puțini, iar asta ne face foarte vulnerabili”, spune Păun.
În instanțe
Agentul Green spune că a intentat sute de procese pentru a preveni tăieri ilegale. Grupul și-a adus unele dintre cazurile instituțiilor europene într-un proces numit de Păun „o poveste fără sfârșit”. Cu toate acestea, Păun rămâne optimist că justiția ecologică va prevala. De asemenea, își extinde activitatea dincolo de România, militând la summit-uri internaționale și la întâlniri cu agențiile de dezvoltare.
Cel mai recent proiect al său este înființarea unui parc comun al păcii în Carpați, una dintre puținele zone cu adevărat sălbatice ale Europei de la granița dintre Ucraina și România.
„Pentru animale sălbatice și pentru toate celelalte specii, nu există granițe. Singura graniță există în propriile noastre minți”, spune Paun. „Viziunea noastră este ca oamenii să trăiască fără granițe. Deci este un proiect foarte simbolic. Și cred că este diplomație ecologică în cea mai bună formă a sa.”
În cele din urmă, Paun spune că inspirația lui vine din frumusețea naturii.
„Toate amenințările pe care le-am îndurat înseamnă puțin sau nimic pentru mine”, spune el. „Trebuie să continui pentru că nu pot dezvăța ceea ce am învățat. Și am învățat că planeta suferă și are nevoie de vindecare. Dacă m-aș opri, atunci aș fi mort moral. Și pentru mine, moartea morală este cea mai dureroasă moarte dintre toate.”
Marius GAVRILESCU