O familie din Iași este hărțuită de ani de zile de instituțiile statului. Recent, polițiști locali în civil, au pătruns în curtea familiei, într-o acțiune de intimidare, fără să se legitimeze și fără o adresă în prealabil, iar acțiunea lor s-a soldat cu false constatări pentru care s-au ales cu o plângere penală pentru abuz în serviciu. Miza este un teren de 1300 mp pe care a pus ochii mafia imobiliară din Iași, ajutată din umbră de oficiali. Avocata familiei a făcut o plângere la DIICOT împotriva Primăriei Iași, pentru intimidare și tergiversare, arătând că Poliția Locală nu este altceva decât o poliție politică subsumată unor interese obscure, iar mafia imobiliară a ajuns să controleze lumea oficială
De ani buni, familia Șurubaru încearcă, pe lege, să reconstituie dreptul de proprietate asupra unui teren în surafață de 1300 metri pătrați. Situat pe o axă imobiliară importantă a Iașului, în zona Elena Doamna, terenul a făcut cu ochiul mai multor rechini imobiliari care s-au perindat prin zonă. Apetența acestora pentru însușirea terenului mai pe doi lei, precum și refuzul familiei Șurubaru de a intra în jocul imobiliarilor, s-au tradus prin tot felul de șicane administrative și a culminat cu o acțiune clasică de intimidare, în care pe post de berbec a fost folosit celebrul instrument de șantaj al administrației, numit Poliția Locală.
După mai bine de 3 ani de zile de la prima adresă făcută de familia Șurubaru pe Legea 231/2018, cu răspunsuri care au întârziat să apară sau au fost atât de evazive, că mai bine nu mai erau emise ca o proastă acoperire a unei false transparențe, familia Șurubaru se hotărăște să ia taurul de coarne și să acționeze Primăria în judecată. Pe data de 3 martie a.c. Primăria Iași primește notificare din partea avocatului familiei Șurubaru, că a fost acționată în judecată. O zi mai târziu este notificată și Direcția de Fond Locativ. Pe data de 11 martie are loc acțunea abuzivă a Poliției Locale, zi în care veterana de vârstă a familiei Șurubaru primește vizita inopinată a doi barbați, veniți într- mașină civilă, care, fără să se legitimeze, susțin că sunt de la Poliția Locală – Serviciul Urbanism și trebuie să facă niște poze la teren, să vadă dacă nu s-a construit ceva pe el. Au intrat în curte, fără sa arate niciun act, au făcut poze și au plecat.
False constatări oficiale
A doua zi după vizita polițiștilor locali, familia Șurubaru primește o adresă din partea Direcției de la Fond Locativ, prin care i se aduce în vedere să ia măsurile necesare curățării terenului, în caz contrar, proprietarul terenului poate să modifice raporturile juridice.
“Sunt interese ascunse ca să ne ia terenul închiriat din 1972 și pentru care am reînnoit contractul din 5 în 5 ani. Știau ca noi suntem în litigiu, că am dat în judecata primăria în contencios administrativ, că am cumpărat casa la Legea 112 și am făcut cerere și pentru teren la Legea 231/2018 și s-au gândit că puțină presiune poate ar fi bună ca să cedăm intereselor imobiliare care sunt de ani de zile pe acel teren. Sunt interese mari pentru a ne lua terenul și mulți ne-au spus că stau călare pe noi, ca să cedăm. Ultima găselniță a fost asta cu trimiterea Poliției Locale, la intimidare, și constatarea unor pretinse nereguli la terenul pe care îl îngrijim de ani de zile. Se umblă cu false constatări, care dacă nu vor înceta ne vom îndrepta împotriva lor cu o plângere penală pentru infracțiunile de fals și abuz în serviciu”, a declarat Ionel Șurubaru.
Asa arata “terenul necuratit”, in viziunea unor politisti locali
Plângere la DIICOT pentru intimidare și tergiversare
Sătulă de abuzurile instituționale pe care le suportă de ani de zile, familia Șurubaru a decis să nu mai ierte nimic. Peste dosarul civil aflat pe rolul Judecătoriei Iași, a mai fost făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva Poliției Local,e iar avocata a înaintat o plângere la DIICOT împotriva Primăriei pentru toate acțiunile de intimidare și tergiversare.
“Am făcut acțiune împotriva Primăriei Iași pentru dobândirea unui drept pe care legea îl conferă familiei Șurubaru, nu primăria. De ani de zile, această familie nu cere vreo favoare de la Primărie, ci doar ce i se cuvine prin lege. Documentația la Legea 231 este completă, acești oameni au toate actele cerute de Primărie, dar interesele ascunse sunt prea puternice. Nu întâmplător nu i se răspunde la zecile de adrese pe care le fac de ani de zile. Șicanatoare este și această ultimă acțiune a Poliției Locale care deservește interesul Primăriei Iași, nu al populației Iașului, așa cum se arată prin statut. Este o poliție politică care acționează la intimidare împotriva cetățenilor de bună credință. Au efectuat acea descindere la doamna Șurubaru acasă fără respectarea legii și a oricărei urme de moralitate, fără să fi notificat familia printr-o adresă, ca oamenii să poată fi găsiți acasă sau să își poată lua un avocat, să se apere de aceste abuzuri. În acest caz nu este vorba despre altceva decât despre mafia imobiliară care se pare că a ajuns să controleze lumea oficială din Iași”, ne-a declarat avocata Iulia Medeleanu, apărătoarea familiei Șuurubaru.
Ce spune avocata familiei Șurubaru este un fapt dovedit de atâtea spețe, dar mai flagrant este modul în care este folosită structura parazitară a Poliției Locale pentru a hărțui ieșenii. Fără nicio plângere sau sesizare, aceștia au venit asmuțiți de cineva din Primăria Iași, pentru a apăra interesele unor speculați imobiliari, călcând în picioare drepturile inalienabile ale unor ieșeni în slujba cărora ar trebuie să se afle. Prea multe competențe date unor gardieni fără școală, fără pregătire, renegați și nerecunoscuți de către adevărații polițiști din MAI, nasc abuzuri, iar jurământul făcut față de ieșeni a fost deturnat către politicieni și imobiliari.
Radu SEICARU