In urma cu aproape 6 decenii, intr-un colt ferit al Parcului Copou, se construia un complex de serele didactice, ce au fost preluate de Palatul Copiilor de abia in anul 1972. Dupa o perioada infloritoare in care cercurile de Agrobiologie, Geologie si Legumicultură/Floricultură erau frecventate de sute de pionieri, dupa 1989, acest colt de rai a intrat in colaps. Cea mai mare parte a serelor, aflate acum in patrimoniul Ministerului Educatiei si Cercetarii, au fost dezafectate din anul 2010.
„Aceasta situatie ar putea crea vizual un disconfort, aceasta nefiind însă starea de lucruri a acestui sector. Dimpotrivă, activitatea didactică a cunoscut progrese de la an la an. Astfel, în anul școlar 2016-2017, elevi ai cercului de Legumicultură/Floricultură s-au situat pe locul I la etapa județeană și locul III la etapa națională a Concursului Național de Proiecte de Mediu, participând în competiție cu echipaje clasate pe locul I din toate județele țării, la etapa finală a acestui prestigios concurs aflat în organizarea Ministerului Educației Naționale, etalon în domeniul competițiilor naționale privind ecologia și protecția mediului. Apogeul rezultatelor frumoase a fost cunoscut anul acesta, când elevi de la același cerc au fost recompensați pentru calitatea prestației lor la același concurs, cu locul I, nivel de vârstă gimnazial. Serele au fost reabilitate cu mijloace proprii și astfel s-a desfășurat o activitate normală, propice actului didactic (verificare centrală, procurare material săditor, înlocuire geamuri”, ne-a declarat profesorul Adrian Gelu Dobranici, directorul Palatului Copiilor Iasi.
Complex de sere pe Copou, pret de inventar-12 mii de euro
In ciuda acestor rezultate invocate de directorul institutiei iesene, imaginea serelor didactice- Corp C al Palatului Copiilor, este una deplorabila. Geamurile crapate ale serelor, cladiri aflate in stare de abandon si vegetatia luxurianta, nu vorbesc nicidecum despre vreo activitate frenetica a copiilor inscrisi la cercurile palatului.
„Complexul de sere este structurat astfel: la suprafață, vizibil se regăsesc două structuri dezafectate după anul 2000 și, fosta clădire care găzduia o centrală veche pe păcură ce necesita persoane calificate – fochiști. Din acel moment activitatea didactică s-a desfășurat însă permanent în celelalte două sere situate sub nivelul pamântului în suprafață de 210 m2, respectiv 105 m2 fiecare, acoperite cu o cupola cu sticlă și încălzite cu două centrale termice pe gaz metan. Valoarea lor de inventar este de 52.954 lei. În anul școlar 2017-2018, au fost realizate lucrări de îmbunătățire a structurii, s-a înlocuit sticla spartă și s-a efectuat igienizarea acestora”, a declarat Gelu Dobranici.
Flori, idei sau lacate trase pe porti
La momentul darii in folosinta a acestor sere, aici aceau loc activități ale cercurilor de Agrobiologie, Geologie, Legumicultură. În acest moment mai sunt active doar ultimele doua cercuri. In incinta acestui Corp C exista si un parcul dendrologic ce cuprinde specii valoroase identificate de profesorii coordonatori ai cercurilor cu ajutorul specialiștilor de la Gradina Botanica ”Anastasie Fătu” din Iași.
„Serele au avut de la inființare rol didactic, destinație care va fi păstrată și pe viitor, în beneficiul elevilor, aceasta fiind clar stipulată de minister și neputând fi modificată decât cu aprobarea acestui organism. Căutând permanent soluții pentru armonizare și îmbunătățire peisagistică a mediului educațional în care își desfășoară activitatea elevii cercurilor din acest sector, Consiliul de Administrație al Palatului Copiilor Iași a hotărât ca, prin eforturi și fonduri proprii și colaborare cu un specialist peisagist, care a elaborat deja un proiect în acest sens, să demarăm lucrările odată cu începutul noului an școlar 2018-2019. Astfel, materialul săditor, împreună cu florile cultivate în serele funcționale pe perioada iernii, să poată fi plantate în primăvară și în serele mari, care nu pot funcționa decât pe perioada primăvară-vară a anului calendaristic”, a precizat Gelu Dobranici.
Potrivit directorului Dobranici, produsele rezulate în cele două sere didactice (flori și aranjamente florale) asigură decorarea florală a spațiului interior din Palatul Copiilor și cel al cercurilor de la Liceul Tehnologic ”P. Poni” Iași, ambientul curții sediului central din bulervardul Copou și, amenajarea spațiului scenic la manifestările educative susținute de Palatul Copiilor.
Ruina de pe Saulescu, un alt schelet in dulapul Palatului Copiilor
Corpul B sau Palatul Copiilor de pe Saulescu, este un alt obiectiv in colaps, aflat pe inventarul Palatului Copiilor din Iasi. După sistarea lucrărilor de catre firma de construcții, în anul 2015, cladirea se află astăzi în etapa de expertizare tehnică în vederea consolidării, conform Caietului de sarcini afișat pe site-ul I.Ș.J. Iași, cu nr. 6916/13.07.2018. In acest caz, activitatea cercurilor a fost relocata în anii școlari 2016-2017 și 2017-2018, împreună cu materialele didactice si inventarul cercurilor, în spațiile Școlii Gimnaziale ”B.P. Hașdeu” din Iași și ale Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Iași. În anul școlar 2018-2019 întreaga activitate a cercurilor care au funcționat în spațiul din corpul B, se va desfășura în locația Liceului Tehnologic ”Petru Poni” Iași.
Nelu PAUNESCU