Deși ar trebui să beneficieze de cele mai bune condiții pentru alinarea suferințelor, micuții pacienți ai Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași au parte de o alimentație execrabilă. Mama unui copil internat la unitatea spitalicească din Tătărași a dezvăluit pe Facebook mizeria cruntă în care se prezintă porțiile de mâncare servite celor mici, stârnind o furtună de reacții negative din partea ieșenilor. De altfel, comentariile au dezvăluit nu numai putregaiul alimentar, ci și condițiile terifiante de spitalizare, în care predomină mizeria, lipsa de empatie și implicare a personalului medical, toate petrecându-se într-un spital în care au fost investite recent 26 de milioane de euro pentru reabilitare și modernizare.
„Vă prezint un fel de mâncare pe care doamna manager îl consideră potrivit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1- 3 ani. Țin să menționez că telefonul meu a fost drăguț și a dat puțină culoare cartofilor, că de fapt ei sunt mai mult gri. Mă întreb dacă imbecila asta ar da copilului ei (dacă are) așa mâncare sau dacă ea ar mânca, pentru că același lucru îl primesc și mamele. Cred că nici câinele nu ar mânca așa ceva. Nu mai zic că la micul dejun a mai primit o felie de șuncă, zic ei, dar de fapt părea mai mult parizer, foarte sărat în condițiile în care unui copil nu ii este recomandată sarea până la vârsta de 2ani‼ Când ies de aici cu siguranță voi face sesizare pentru că nu este posibilă atâta nepăsare. Își bat joc de copiii noștri!”, a postat mama revoltată.
Comentariile la postare au fost extrem de numeroase, peste 450 de mesaje dându-i dreptate femeii care nu mai suporta regimul de lagăr în care se afla împreună cu copilul ei.
„Fetița mea a stat 2 săptămâni la acest spital, clinica neurologie, nu a mîncat niciodată, îi era greață numai de la miros, dar apoi să mai înghită așa ceva!” – Tana Tatiana.
„Din păcate confirm. Mâncarea este groaznică. Nu o poți mânca. Ni se aduce de acasă. Am stat cu copiii și am plătit spitalizarea, dar nu puteam mînca din spital. Păcat de copii. Sunt copii de la țară, din alte județe . Lor cine să le aducă?” – Nelly Ionella Pricop.
„Acest spital devine spaima copiilor și a părinților, numai acolo să nu ajungi! Trist că suntem în 2025 și nu se pot schimba anumite aspecte precum mâncarea, personalul ….deși cu siguranță sunt mulți părinți care au făcut multe sesizări. Ne este frică să ajungem acolo, am trăit o experiență neplăcută, ca să nu mă exprim mai rău. Contribuim la sănătate și mergem tot la privat, de frica a tot ce se întâmplă acolo, nu pot decât să doresc sănătate tuturor și sper din suflet ca cineva să vadă toate aceste mesaje de “disperare” a unor părinți, cărora nu le este teamă să-și spună punctul de vedere” – Suiu – Tincu Claudia.
„Așa este! Am fost și noi, anul trecut, internați…groaznic! WC – ul nu avea colac, era wc pentru adulți, cică aveau de făcut duș, dar nu-ți venea să intri acolo. Cum să așezi un copil de 3 ani pe acel wc??? Și nu e vorba doar de renovare, ci și de curățenie….care se face foarte superficial, așa cu mopul pe mijloc cu apă murdară!!! Îmi venea să stau numai la marginea patului….lenjerii pătate!! Într-un spital de copii, care nu pot fi ținuți legați de pat, că se plictisesc și vor să umble….cum să nu ai măcar curățenie și igiena corespunzătoare???
Mâncare la fel am primit și noi, parizer la prima ora ….nu înțeleg cum de nimeni nu ia măsuri!!! Să nu mai zic că erau copii mai mari singuri, câți erau lăsați să vomite, nici nu-i băgau in seamă… se chinuiau până, din milă, îi ajutau alte mămici. Înțeleg că “te obișnuiești” la un moment dat cu toate situațiile, dar nu pot să cred că îți poți pierde mila și sufletul” – Ioana Mirabela Răducanu Bodoagă.
Deși a beneficiat în perioada 2019 – 2023 de o investiție masivă de reabilitare și modernizare (circa 26 de milioane de euro), spitalul are carențe enorme la capitolul condițiilor de cazare și tratament.
Ca să fie bătaia de joc și mai mare, conform conducerii spitalului, în dotările noului bloc alimentar al unității sanitare a fost investit un milion de lei, și cuprinde „aparate și echipamente noi pentru prepararea hranei în cele mai bune condiții, potrivit standardelor actuale”. Tot conducerea spitalului a precizat că „alimentația necesară este asigurată prin contract, de către o firmă de catering, iar specialiștii noștri în nutriție colaborează permanent cu furnizorul pentru a asigura hrana corespunzătoare fiecărui pacient, în funcție de necesitățile individuale dar și de indicațiile medicului curant”.
Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi a fost înfiinţat în anul 1970, este cel mai mare spital de pediatrie din ţară, el având o capacitate de 652 de paturi, şi asigură asistenţă medicală pediatrică pentru toate judeţele din regiunea Moldovei.
Deocamdată, acest spital asigură condiții execrabile în ceea ce privește hrana și igiena copiilor, punându-le într-un real pericol sănătatea fizică și psihică, lucru care nu pare deloc deranjant pentru managerul Alina Belu.
Radu SEICARU