Anchete

FOTO. Sute de copii fara acte de nastere, descoperiti de Primarie intr-un ghetou de la marginea Iasului

By Redacția

July 20, 2016

Toate serviciile Primariei Iasi, de la Politia Locala, Directia de Evidenta a Persoanelor si pana la firma de salubritate a orasului, sunt in alerta maxima dupa ce au fost descoperiti in maghernitele din zona Cicoarei, sute de copii fara identitate, dar si focare de infectie care au condus la propagarea Hepatitei A in randul copiilor din cartierele de peste raul Bahlui, respectiv Dacia si Alexandru cel Bun. Aceasta situatie halucinanta, despre existenta careia autoritatile locale nu aveau cunostinta, a iesit la lumina in urma unei verificari de rutina.

Am identificat in zona Cicoarei, sute de copii care nu au certificate de naştere şi zeci de adulţi care nu au avut niciodată buletin. Cei 840 de oameni care traiesc in zona Cicoarei nu au medici de familie, nu au fost vaccinaţi niciodată, beau apă de unde apucă, de regula din niste puţuri de suprafaţă, amplasate lângă coteţe, fapt ce a condus la apariţia hepatitei A care a fost transmisă în zona Dacia-Alexandru cel Bun. Populatia de acolo repreyinta, fara doar si poate, o problemă de sănătate şi de siguranţă publică”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Suspiciuni de trafic de fiinte umane in mahalaua Cicoarei

Dat fiind situatia din Cicoarei, nu este exclus ca mahalaua sa fie o pepiniera pentru traficul de fiinte umane, in conditiile in care aceasta zona a Iasului nu a fost monitorizata nici de Politie, si nici de Primarie, exceptie facand interventiile din ultima vreme ale administratiei, pe linei cadastrala, si ale unui ONG de nisa, care pentru a se capata cu niste fonduri comunitare s-a insinuat printre romii din zona, pentru a face…un studiu sociologic. Mai mult, in urma descinderilor din ultima vreme a Politiei, au fost identificati mai multi infractori si urmariti nationali care se ascundeau la familiile de tigani din ghetou.

Potrivit edilului, faţă de situaţia existentă în zona Cicoarei, există un plan de atragere de fonduri europene pentru incluziunea socială a populaţiei pestrite de acolo. „Zeci de persoane construiesc peste noapte tot felul de maghernite in care se nasc copii care nu sunt înregistraţi. Noi trebuie să-i scoatem de acolo, dar după ce-i vom caza în construcţii făcute de către noi, racordate la utilităţi, în jurul cărora să aducem şcoală, grădiniţă, dispensar şi secţie de poliţie”, a spus edilul.

Zona Cicoarei reprezinta un fenomen scapat de sub control de catre autoritatile locale din Iasi, inca de acum 20 de ani, perioada din care, in urma unei interventii cu buldozerele care au ras cateva cocioabe, Primaria nu a mai intervenit in gestionarea situatiei de la marginea Iasului.