Deschidere

FOTO. Poarta monumentala de la Cimitirul Evreiesc a fost distrusa pentru a face spatiu de miscare pentru samsarii imobiliari din zona

By Redacția

January 07, 2019

Poarta cimitirului unde se odihnesc victime ale Pogromului de la Iaşi a fost distrusa cu buldozerele in cursul acestei zile. Chiar daca nu se afla pe lista monumentelor istorice, aceasta poarta reprezenta o adevarata bijuterie de arhitectura si un punct de atractie a zonei. 

Gestul distructiv al municipalitatii a fost aspru taxat de ieseni si de o parte dintre opozantii primarului Mihai Chirica.

Dărâmarea porții monumentale a cimitirului evreiesc în această manieră barbară, doar pentru a servi dezvoltatorilor imobiliari care doresc să construiască în acea zonă, reprezintă expresia cea mai clară a ceea ce a ajuns orașul nostru: un „sat fără câini”, cu o Primarie captivă samsarilor imobiliari”, a declarat Marius Bodea

Se intampla in Iasi…..:( . Primarul Iasului ce face?! Mihai Chirica mai traiesti?! Cei de la Monumente ce fac?! Distrugem de tot orasul pentru niste investitori imobiliari?! O frumusete de poarta din piatra distrusa de niste idioti! Sa va fie rusine! Asteptam Institutiile Statului sa se autosesizeze!” a postat pe pagina sa de facebook si Catalin Urtoi.

Cu ajutorul unui buldozer, reprezentanţii Primăriei municipiului Iaşi au distrus partea superioară a porţii prin care se intră în Cimitirul evreiesc. Aceasta distrugere a fost conditionata de largirea tramei stradale, in conditiile in care, in acea zona au fost construite in ultimii ani foarte multe blocuri si vile.

Actuala poartă a Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași. Datorită faptului că singura proprietate din zonă a Comunității Evreiești o reprezintă parcarea și Cimitirul Evreiesc, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizație de construire pe numele Comunității Evreilor din Iași. Lucrările sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții și vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate și conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistență nouă și solidă”, au declarat reprezentantii Primariei Iasi.

 Cimitirul evreiesc este situat în spatele cartierului Păcurari şi a început să fie folosit din 1881. Pe teritoriul său se află se află circa 150.000 de morminte. În acelaşi loc sunt îngropate în gropi comune victimele Pogromului de la Iaşi, din 1941. 

Radu SEICARU