La fel ca in inima Banatului, centrul Iasului este acaparat de tigani si interesele speculantilor imobiliari. Asemeni unui lat care se strange de la luna la luna si sfarma cladirile de patrimoniu ale vechiului Iasi, „Dubaiul estului”, cum a catalogat edlilul orasul pe care l-a arvunit clanurilor de speculanti imobiliari, referire facand, desigur, la blocurile care se insinueaza printre case, fara parcari si canalizare, isi face loc si pe strada Cuza Voda. Zeci de agenti economici au renuntat la spatiile comerciale care dadeau farmec si functionalitate acestei artere neatinse de benficiile proiectelor edilitare, imaginea actuala fiind una dezolanta, de abandon si neputinta. Incepand din Piata Unirii si pana la Golia, freamatul comercial, promenada de shopping si dinamismul dat de spatiile comerciale au fost inlocuite de geamuri si usi ferecate cu grilaje si jaluzele. In spatele acestora, peretii au inceput sa mucegaiasca, de la umiditatea si infiltratiile de apa cauzate de chiriasii de proasta factura ai Primariei, care fac baie in balii si apoi arunca apa pe dusumele, maturand-o spre balcoane, colturile camerelor au inceput sa fie asaltate de rozatoare iar, ca orice spatiu care nu este folosit, starea de abandon isi spune cuvantul asupra structurii acestor cladiri.
Imagini apocaliptice cu cea mai distrusa si pustie artera comerciala veche din Romania
„Am acest spatiu de 15 ani de zile. A mers bine pana acum vreo 5 ani, cand lumea a incepUt sa se imputineze pe aceasta strada. Magazinele nu prea au mai fost cautate, iar raul a fost finalizat de tiganii de deasupra, chiriAsi ai Primariei, care, dupa o zi de ciordeala, vin acasa si se opresc in fata magazinului, proferand injurii la adresa trecatorilor, mancand seminte, asa cum se manifesta aceasta specie in perimetrul public. Am facut nenumarate sesizari la Primarie, dar se pare ca interesul chiriasului infractor, care plateste o chirie de 25 de lei pe luna si distruge patrimoniul public, este mai mare decat al chiriasului de spatiu comercial care plateste la timp chiria, utilitatile si conserva spatiul in cele mai bune conditii. Am incercat sa predau contractul altcuiva, dar nimeni nu vrea sa auda de zone cu tigani. Pentru ca nu imi convine sa platesc chirie luna de luna pe un spatiu in care nu pot sa desfasor nicio activitate, o sa-l predau cat de curand si sa se spele pe cap cu tiganii”, ne-a spus revoltat Sorin C., unul dintre comerciantii de pe strada Cuza Voda.
Speculantii imoiliari, hienele din umbra distrugerilor din centrul Iasului
Dupa o reteta patentata de mai toti „dezvoltatorii imobiliari”, aflati in cardasie cu autoritatea publica, acolo unde expertiza tehnica decide ca imobilul se afla in prag de autodemolare, prezentand risc seismic de clasa I, apare si speculantul imobiliar. Cu largul concurs al termitelor din casele nationalizate, imobilul este distrus si furat bucata cu bucata, iar speculantul incepe construirea de blocuri pe un teren pe care, in mod normal, nu ai putea decat sa construiesti un veceu public. Un astfel de caz este si cel al blocului de 2 nivele cu mansarada, pe care controversatul om de afaceri, Ioan Hatmanu urmeaza sa-l construiasca pe strada Cuza Voda 44, pe o suprafata liliputana in raport de investitia, respectiv de 265 mp. Prin firma sa, Marluc H SRL, acesta a cerut aprobarea unui Plan Urbanistic General pentru o zonă protejată, document necesar construirii de locuinţe colective. Hatmanu este cel care a cumpărat fostul sediu Petrom de pe strada Zugravi de la omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, fiind apoi acuzat că a încălcat legea în ridicarea unui bloc pe strada Theodor Văscăuţeanu.
Promisiuni fara acoperire privind salvarea centrului comercial al Iasului
Dupa sistematizarea facuta de primarul Manciuc in 1977, artera cu pravalii din centrul Iasului a scapat neatinsa. Cladirile cochete si-au schimbat, insa, functiunile, iar cohorte intregi de tigani au primit repartitii in spatiile cladirilor istorice din centrul Iasului. Bataia de joc la care chiriasii au suspus in timp aceste cladiri le-au adus in stadiul in care se gasesc azi- niste ruine care de abia mai amintesc de farmecul Iasului de altadata. In urma cu mai bine de 10 ani, functionarila de prin Palatul Roznovanu au reusit sa dea cu piciorul unui proiect important pentru Iasi, cel privind regenerarea urbana a strazii Cuza Voda. In ciuda faptului ca acest proiect nu a fost prioritizat niciodata asa cum merita, s-au cheltuit sume colosale pentur tot felul de studii si deplasari la Iasi a unor experti din strainatate.
In anul 2016, haiducul de pe centura Iasului, recte Mihai Chirica, se batea cu pumnii in piept ca va salva centrul Iasului de tigani. Un proiect al acestuia era acela de a construi 16 blocuri in Gradinari, in care sa-i mute pe chiriașii de pe Cuza-Vodă. „Vreau să salvez centrul Iaşului“, proclama Chirica in urma cu doi ani.
„Dorinţa noastră este de a salva centrul Iaşului. Vreau să fac treaba pe care mi-au cerut-o ieşenii de multă vreme în întâlnirile pe care le-am avut cu aceştia. Este un proiect care se va desfăşura pe parcursul unui întreg mandat şi care va rezolva una din problemele dureroase ale Iaşului. Sunt lucruri care nu s-au făcut de 60-70 de ani încoace şi cărora le-a venit timpul“, declara Mihai Chirica. Intre timp, ca mai toate proiectele electorale, nici acesta nu s-a mai regasit in agenda edilitara, iar centrulul Iasului sta, pe zi ce trece, sa moara.
Radu SEICARU