Economic

Fonduri europene pentru modernizarea termoficării ieşene. Vezi cati bani ar putea atrage Iasul

By Redacția

June 15, 2016

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat finalizarea ghidurilor de proiect si lansează apelurile care fac posibilă dezvoltarea, cu fonduri europene, a infrastructurii de termoficare și de transport a energiei electrice și a gazelor naturale, începând cu 2016. Bugetul total este de 373 milioane de euro, dintre care 28 de milioane de euro ar putea fi atrase de către Iaşi.

Conform reprezentanţilor guvernamentali, în perioada 15 iunie 2016 – 31 decembrie 2017 vor putea fi utilizaţi bani nerambursabili de pe axa prioritară 7 – “Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, prin prioritatea de investiţii. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor”. Obiectivele acestei finanțări sunt reducerea pierderilor de agent termic pe rețea și un cost mai redus al Gigacaloriei. Cele 373 de milioane de euro fac parte din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca mărime din UE. Banii vor fi distribuiți după cum urmează: 187,7 milioane euro sunt destinați Capitalei, cu tot cu rezerva de performanță, care se ridică la 6% din valoare și pe care Primăria Generală a Capitalei o va primi dacă va atinge indicatorii de performanță solicitați de UE, 105,7 milioane de euro vor merge la Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani, iar 80 milioane euro sunt destinați Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA S.A. şi Societății Naționale de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ- S.A.

Ghidurile se adresează operatorilor naționali de rețele de transport a energiei electrice și a gazelor naturale – Transelectrica, respectiv Transgaz –, dar și primăriilor din opt orașe ale țării: București, Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani. Cerința UE de a finanța aceste orașe își are originile în perioada de preaderare a României în UE (proiect PHARE). Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie. MFE a lansat, în aprilie-mai 2016, ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport şi 3,5 miliarde euro pentru mediu.

La Iaşi, documentaţia este finalizată încă de anul trecut, iar în prezent sunt în derulare licitaţiile pentru lucrări în aşa fel încât execuţia în teren să înceapă încă din 2016. Vorbim despre o finanţare de 28 milioane de euro pentru înlocuirea a 25 de kilometri de reţele primare din Zona Industrială, Podu Roş, Cantemir, Bularga, Păcurari, Zona Pasaj Băncilă, Tudor Vladimirescu, Dacia, Alexandru cel Bun şi a 50 de kilometri de reţele secundare – Nicolina, Tătăraşi”, a declarat Ana Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare al Veolia Energie Iaşi.