Economic

Fiscul emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restantele din ultimii 5 ani

By Redacția

March 17, 2018

Fiscul emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restanțele din ultimii 5 ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, adăugând că ministerul analizează și un mecanism de stimulare a plății.

Suma pe care ANAF ar putea-o colecta astfel se ridică la câteva sute de milioane de lei, în contextul în care anul trecut au fost trimise deciziile abia pentru anul 2012, astfel încât datoriile să nu se prescrie.

Fiscul a cerut anul trecut în jur de 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Printr-o astfel de decizie de impunere, Fiscul înștiințează persoane că au datorii față de stat care trebuie achitate într-un anumit termen, de maximum 60 de zile, sau că au de primit bani înapoi. ANAF a emis anul trecut deciziile abia pentru 2012 și avea în plan ca anul acesta să înceapă procedurile pentru 2013 și eventual să continue cu anul 2014, a anunțat Profit.ro.

Este un lucru foarte important pe care vreau să-l menționez. Există mulți ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când contribuabilii vor primi pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va emite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante, pentru ca omul să aibă o singură situație primită. Ne gândim chiar la un mecanism de a stimula plata în cursul acestui an, pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere și acest lucru trebuie să conteze“, a spus Teodorovici.

Ministrul Eugen Teodorovici a mai anunțat că, pentru persoanele anngajate pe drepturi de autor, angajatorul va plăti contribuțiile, iar cei care sunt și salariați vor fi scutiți de plata CAS și CASS.

În ceea ce privește drepturile de autor, aici am mers pe ideea stopajului la sursă și scutirea pentru cei care sunt și salariați, de la palta contribuțiilor pentru sănătate și cele pentru social. Este o abordare care anii trecuți a mai fost, normală și de bun augur pentru cei care sunt vizați de noul mecanism”, a spus Teodorovici.