În urma apelului primit în data de 11.04.2018 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, la ora 00.26, care anunța un incendiu la etajul 6 al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri și personal medical specializat care să acționeze pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și lichidarea incendiului.
În zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate 7 autospeciale de stingere a incendiilor, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 2 echipaje SMURD de prim ajutor, 1 echipaj T.I.M şi 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple.
După ajungerea primelor echipaje la fața locului s-a procedat la efectuarea recunoașterii operative și evaluarea situației. S-a constatat că incendiul se manifesta la ultimul etaj al clădirii, acesta având destinaţia ca spaţiu de depozitare, saloanele fiind la etajele inferioare.
Un angajat al spitalului a fost surprins într-o încăpere de la nivelul etajului 6 unde se manifesta incendiul. Acesta a fost evacuat de către pompieri și transportat la spital întrucât era intoxicat cu fum.
Pompierii au procedat la evacuarea celor 18 pacienți care erau internați la etajele 4 și 5, aceștia fiind transportați în alt corp al spitalului.
Concomitent cu acțiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere și limitare a extinderii incendiului.
Intervenția pompierilor a fost complexă, arderea manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, în încăperi în care erau depozitate materiale sanitare, accesul efectuându-se prin culoare înguste, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor.
Incendiul a fost localizat în scurt timp și s-a acționat pentru stingerea acestuia timp de 9 ore, intervenția finalizându-se la ora 10.00.
În urma incendiul nu s-au înregistrat victime, pacienţii fiind evacuaţi în siguranţă.
Pagubele produse de incendiu vor fi evaluate de administraţia Institutului de Boli Cardiovasculare.
În vederea stabilirii cauzei probabile a incendiului s-a constituit o comisie formată din specialiști din cadrul ISU IAŞI. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit ca şi cauză probabilă de producere a incendiului efectul termic al curentului electric.
În seara zilei de 11.04.2018 la ora 19.57 prin numărul unic de urgenţă 112 a fost anunţat faptul că de la nivelul etajului 6 al Institutului de boli cardiovasculare se observă fum. La locul intervenţiei s-a deplasat un echipaj cu o autospecială de stingere a incendiilor. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că nu există focare de incendiu, apelantul confundând aburul produs de apa rece scursă pe grinzile fierbinţi, cu fumul.
Reprezentantii ISU menționeaza că Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași face parte din categoria de clădiri de sănătate cu spitalizare continuă, care la data punerii în funcţiune, nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu.
În timp, în clădirea institutului au fost efectuate lucrări de reparaţii şi modernizări care impuneau avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu.
Institutul a solicitat şi obţinut avize de securitate la incediu pentru diverse lucrări de reamenajare a sălilor de operaţie, montare a instalaţie de detecţie, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu, urmând ca la finalizarea lucrărilor să întocmească documentațiile necesare şi să solicite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Având în vedere că la clădire s-au efectuat lucrări care necesitau eliberarea autorizaţiei de securitate la incendiu, la controlul efectuat în anul 2017, ISU Iaşi a aplicat sancţiunea avertisment pentru punerea în funcțiune a spațiului fără a deține acest document, termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu fiind prorogat conform prevederilor Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor până la 30.09.2017.
Marius GAVRILESCU