Pornind de duminica, 4 decembrie 2016, atunci când o ieșeancă a fost atacată de mai mulți câini fără stăpân în zona lacului Veneția, conducerea societatii de salubrizare a Iasului a tinut sa faca cateva precizari care, aprofundate pe subiect generalizat, au scos in evidenta o societate cu competente limitate in mod voit, fara instrumente de interventie sau vointa de gestionare a unor probleme grave la nivelul municipiului Iaşi.
Potrivit directorului adjunct al Salubris, Vasile Catea, care nici in acest moment nu este familiarizat cu terminologia specifica activitatii de hingherit, de la data producerii incidentului și până în prezent, “echipele de prinzători câini” ale Salubris S.A. au avut mai multe intervenții în zona lacului Veneția și au capturat 16 câini fără stăpân.
“Salubris S.A. a intervenit în zona Tătărași – Ciric – Veneția și anterior incidentului, desfășurând numeroase acțiuni de prindere a câinilor fără stăpân și capturând numai în cursul anului 2016 un număr de 678 exemplare canine din aceasta zonă. Subliniem faptul că însă că este imposibil să se captureze toate exemplarele canine în condițiile specifice zonei respective: pădure aparținând Ocolului Silvic (cu reglementari stricte privind accesul și capturarea de animale), terenuri private pe care accesul angajaților noștri este interzis etc. Exemplarele capturate nu au fost localizate în domeniul public al municipiului Iași (Salubris S.A. nu poate interveni decât pe acest domeniu) ci într-o pădure gestionată de Ocolul Silvic Iași. În zonă există mai multe proprietăți private (hoteluri, restaurante), dar și proprietăți ale statului, precum Tabăra pentru elevi (gestionată de ministerul de resort), tabără care în acest moment nu este funcțională și în care a fost semnalată prezența a numeroși câini comunitari”, se apara cei din conducerea Salubris.
Potrivit informatiilor transmise de acestia, din anul 2005 până în prezent, Salubris SA a capturat și a gestionat 90.000 de exemplare canine, în condiţiile în care pana in anul 2014, atunci cand a fost inaugurat padocul de o mie de patrupede, Iasul a fost vitregit de un padoc in adevaratul sens al cuvantului
“Nerespectarea de către comunele din judetul Iasi (in special cele invecinate) a obligatiei legale de a inființa servicii proprii specializate de capturare a câinilor fără stăpân și înființare de adăposturi, conduce inevitabil la migrarea câinilor către oraș – ceea ce este o cauză importantă pentru apariția frecventă a noi exemplare canine pe domeniul public din Iași”, a mai spus Vasile Catea.
Radu SEICARU