Cultură

Expoziție „Grigore Al. Ghica și epoca sa”

By Redacția

October 17, 2019

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arhivele Naționale Ale României – Serviciul Județean Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași , Muzeul Național al Literaturii Române Iași, precum și Muzeul Județean de Istorie „Paul Păltănea” Galați organizează la Muzeul Unirii, în perioada 18 octombrie – 28 noiembrie 2019, expoziția „Grigore Al. Ghica și epoca sa”.

Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Grigore Al. Ghica. Domnia sa generoasă, dintre anii 1849-1856, a reprezentat o deschidere spre modernizarea societății și spre idealurile realizării statului național, prin unirea celor două provincii românești. Figura sa luminoasă a intrat în uitare, fiind tot mai rar evocată. De aceea, la împlinirea unei cifre jubiliare de la dobândirea Domniei, Muzeul de Istorie a Moldovei își propune realizarea acestei expoziții în cadrul căreia vor fi expuse piese din patrimoniul instituțiilor partenere.

Grigore Al. Ghica este ctitorul Palatului Oștirii din Copou, al Maternității din Iași, Spitalului de la Galata și al Palatului Ocnei. A dăruit orașului Iași Fântâna gotică din fața Mitropoliei și Fântâna cu delfini din Parcul expoziției. Domnitorul Grigore Al. Ghica a reorganizat învățământul, armata și a întemeiat Jandarmeria, îmbunătățind în același timp sistemul penitenciar și  desăvârșind abolirea robiei în Moldova. A desființat cenzura presei, oferind libertate dezbaterilor publice privitoare la viitorul proiect național.

Expoziția a beneficiat de sprijinul Bibliotecii Academiei Române – Cabinetul de Stampe, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” București, Muzeul Național de Artă a României și al Muzeului de Artă din Târgoviște.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 14.00, la Muzeul Unirii din Iași, str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14.

Aida POPA