Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț și Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău organizează, în perioada 12 mai 2023 – 15 ianuarie 2024, expoziţia itinerantă „Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate în sec. XVIII – XX”.
Valorificând bunuri culturale aflate în patrimoniul unor prestigioase instituții muzeale, acest proiect expozițional propune un periplu în fascinanta lume a protipendadei din spațiul românesc. Micile pasiuni, tabieturile și viciile, între care viciul fumatului, tabietul cafelei sau al ceaiului, pofta pentru mâncăruri alese sau cofeturi, slăbiciunea pentru băuturi alcoolice sau jocuri de societate, pasiunea pentru modă, bijuterii și accesorii vestimentare, construiesc un tablou viu, dinamic, plin de culoare și rafinament, ce evidențiază mentalitățile, obiceiurile și stilul de viață al membrilor înaltei societăți românești din ultimele trei secole.
În expoziție sunt etalate bunuri culturale care s-au aflat în posesia unor mari familii din elita societății, precum Sturdza, Ghica, Krupenski, Mavrogheni, Moruzi, Cuza, Kogălniceanu, Burada.
Vernisajul va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 13.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” (str. Mihail Kogălniceanu nr. 11) și va fi urmat de un concert de muzică clasică susținut, în Salonul Casei Kogălniceanu, de Bianca Maria Iova, Maria Vamanu, Elena Consuela Costăchescu, Ioana Rusu, elevi la clasa de Canto și Muzică de cameră, prof. dr. Daniela Mihaela Ciocoiu, care vor fi acompaniați la pian de Elena Iușcă, clasa prof. dr. Ioana Enoiu-Pânzariu, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
Vă invităm să vizitați expoziția „Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate în sec. XVIII – XX”, de marţi până sâmbătă, între orele 10.00 și 17.00. Curatorul acestui proiect expozițional este muzeograf Mihaela Tudose
Aida POPA