Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 1 – 31 iulie 2020, expoziția „Potențial și abis II”, semnată de sculptorul Mircea Roman și pictorița Florentina Voichi.
Astfel, în spațiul expozițional vor fi reunite 7 sculpturi monumentale care tratează teme biblice precum: „Adam și Eva”, „Pieta”, „Caen și Abel”, „El și Ea”, care vor dialoga, în plan artistic, cu 9 picturi, de asemenea, de mari dimensiuni, dintre care menționăm: „Ridicarea maximului vizibil”, „Capitelul”, „Autoportret”, „Orfeu și Euridice”, „Cosița lui Leonardo”. După cum nota criticul de artă Maria Bilașevschi, creația Florentinei Voichi „realizează un periplu introspectiv, al legăturilor ce există între atomi, frunze de iarbă, ființe, nori și cosmos, în care tot ce se unește poartă pecetea unei solemnități de substanță”, în timp ce Mircea Roman este „lucid în esențializarea expresivității și a dramatismului lăuntric al personajelor sale, trăind dinamic prin volumul și suprafața colorată a sculpturilor sale”.
Mircea Roman a absolvit Școala de Arte din Baia Mare în 1977, iar în 1984 a urmat cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, saloane de artă naționale și internaționale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Președintele Filialei de Sculptură. În 1988 a câștigat premiul „Atelier 35″, pentru sculptură, în 1992, i-a fost decernat Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar în 1993 și 1994 premiul “Delphine Studio” din Londra. Drept apreciere a creației sale, sculptorul Mircea Roman a primit, în anul 2000, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer, iar în 2008 a câștigat Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
Născută la Craiova în 1953, Florentina Voichi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în 1977. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1991. A organizat expoziții personale la Craiova și București în 1987, 1990, 1996, iar în perioada 2012-2019 a expus la Bistrița, Târgu-Jiu, Bacău, București și Craiova.
Curatorii expoziției sunt Valentina Drutu și Vlad Nedelcu .
Aida POPA