Excursionisti pe bani publici. Ce bani au tocat si cati au reusit sa produca „fantomele” de la Ateneul din Iasi

0
96

„Ateneul din Iasi înregistrează o crestere a încasărilor de 154% în anul 2018 comparativ cu perioda ianuarie – august a anului 2017, o crestere a încasărilor de 535%  fată de anul 2016 si de 255% fată de anul 2015”, citim plini de incantare si patriotism local, intr-un comunicat cu miros de tabac si teatru la vrac.  

Unul dintre „comunicatorii de top” ai acestei „culture hop”, ne informeaza asupra faptului ca acest boom financiar in pusculita Ateneului a venit in urma cresterii vizibilitatii care, la randu-i, a fost largita sau construita pas cu pas, prin excursii de pripas, ci nu prin turnee artistice.

Poate una dintre  necesitățile fundamentale ale unei instrituții o constituie nevoia de dezvoltare. În acest scop, Ateneul din Iași a încercat în permanență să aducă publicului manifestări culturale de amploare,  cât mai diversificate posibil, de la lansări de carte la expoziții de artă, de la premiere de teatru la proiecții de film, de la evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, la foarte mulți invitați extraordinari care au avut doar aprecieri cu privire la activitatea desfășurată și culminând cu celebrele excursii ale echipei Ateneului Ieșean în întreaga Românie”, incearca sa ne dumireasca un comunicator fara identitate al institutiei din Tatarasi.

Carla’s Dream, angajat la Ateneul din Iasi

Da concediu, domnu Apreotesei, cate un concediu mic fara salariu, cand dati pentru mintile odihnite din subordine? Si daca tot v-am apelat, e oare asa de in groapa profesionalismul la Ateneu, de va sacrificati d-voastra bunatate de coloana cu tije regale, pentru a va apleca dupa dudele scapate din gura de subordonati? Intreb pentru ca iesenii poate ar trebui sa mai stie cine si cat ban public isi mai sufleca la Ateneu, asa, pe neveu, cate unul si altul din plutitoriul aparat artistic si tehnic. E bine si cu astfel de statistici financiare bombastice care rivalizeaza cu Opera din Milano, ori cu raportari de norme de cultura indeplinite in proportie 200%, da o informare mai putin lapidara ar fi chiar necesara.

Un aspect nereflectat de nimeni, dar care sta pe limba tuturor, este acela al cvasi-anonimatului care insoteste cel putin secventa de comunicare a institutiei, presarii ieseni fiind satui de comunicate neasumate si de corpuri de text terminate lacrimogen – „va pupa un Ateneu!”. E frumos putin mister, monser, da rusinos fapt ca pana si lui Carla’s Dream ii sunt bunghite trasaturile si la Ateneu nu cunoastem niciunui personagiu numele. Curat Caragiale, monser Apreotesei!

Nelu PAUNESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here