EXCLUSIV! Zeci de schelete si tuneluri ciudate, descoperite la Manastirea Frumoasa (FOTO)

0
117

In urma sapaturilor arheologice care se fac in aceste zile la Manastirea Frumoasa din Iasi, au fost facute o serie de descoperiri extrem de relevante pentru originile lacusului de cult, dar si pentru istoria de acum mai bine de 5 secole a acestui colt de lume. In primul rand, echipa de cercetatori coordonati de Madalin Valeanu, responsabilul stiintific de santier, a reusit sa gaseasca, impanzite in curtea interioara a manastirii, la nici 10 centimetri sub pamant, un numar de 43 de schelete. Mare parte dintre aceste schelete aveau asupra lor monede din aur, despre care cercetatorii sustin ca fac parte dintr-un ritual pagan, dar acceptat de Biserica Ortodoxa, acestea fiind puse pe pieptul raposatului pentru plata vamilor pe lumea cealalta.

Tot in cursul acestei saptamani, arheologii au dat peste o pivnita ciudata, orientata in sens invers fata de pivnitele gasite pana acum.

Aceasta pivnita, cel putin ciudata, este posibil sa fi fost in legatura cu Manastirea lui Balica, (n.r. mănăstire construita in secolul XVI de hatmanul Melentie Balica, un om de încredere al domnitorului Petru Schiopu) dupa care s-a construit zidul de incinta al Manstirii Frumoasa, deasupra fiind mai multe case. Imediat ce am descoperit aceasta pivnita, am trecut la curatarea ei si la aplicarea procedurii standard de lapte de ciment pentru rezistenta, urmand sa continuam cercetarile arheologice si pe aceasta parte”, a declarat dr. Mădălin-Cornel Valeanu, expert in arheologie si cercetător știintific principal.

Tezaur monetar

Tot in cadrul cercetărilor arheologice preventive realizate la restaurarea Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, în perioada 7-9 august 2018 a fost descoperit un tezaur compus din 18 monede din aur într-un mormânt parțial deranjat. Monedele sunt bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Olanda, Prusia, Silezia, Austria, Ungaria și Transilvania și au în total o greutate de 63 g de aur. Având în vedere structura monetară a tezaurului, starea de conservare deosebită a monedelor, precum și prețul de catalog a unor piese similare, tezaurul descoperit are o valoare estimativă de peste 50.000 euro.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here