Acum cateva zile, Vera Bizim, misterioasa locatară din Palatul Ghica, de pe strada Muzicescu, a trecut în nefiinţă. In luna decembrie 2014, aceasta a suportat o operatie la Spitalul „Sf. Spiridon” iar la cateva luni s-a curatat. Multi spun ca din cauza blestemelor aruncate asupra ei de familiile celor care au fost scosi afara din case, multi dintre ei sfarsind de propria mana, cum este si cazul unui maistru militar care s-a sinucis in anul 1998 din cauza Varvarei (Vera) Bizim.
„Fiind de acord sa garanteze cu apartamentul din Podu Ros pentru firma unui prieten, Ioan Sava s-a trezit intr-o zi ca Judecatoria ii vinde casa la licitatie. ajuns pe drumuri la batrinete, socat de ceea ce i s-a intimplat, maistrul militar de 55 de ani si-a pus capat zilelor. sotia sa s-a imbolnavit de inima rea, iar copiii si nepotii sai nu pot intelege cum un gest de omenie se poate transforma in cel mai terifiant cosmar”, se arata in presa vremii.
Pe 28 iulie, un barbat in virsta de 55 de ani a fost gasit spinzurat in Gradina Botanica, departe de privirile trecatorilor. Un fapt relativ banal, pe care presa ieseana l-a consemnat in citeva rinduri. Asupra barbatului s-au gasit insa citeva bilete ciudate, ultimele lui mesaje pentru cei vii: “Vinovati: familia Mihai Val si Rodica, comuna Erbiceni, B.C. „Ion Tiriac”, Judecatoria Iasi si Tribunalul Iasi, probe (…) judec. D. Tudorache, Ifrim Ileana si Bizim Varvara, fosta inspectoare la Banca „Ion Tiriac”. Pe o alta hirtiuta a fost scris: “Doina, fa dreptate copiilor, o inhumare f.f. simpla, linga Paula, la Cimitirul «Sf. Vasile». Nu-ti reprosez nimic”.
Povestea sinucigasului Ioan Sava, maistru militar la UM 01175 si membru, din 1978, al Cultului Crestin dupa Evanghelie (pocait) poate fi rezumata intr-o singura fraza: ajutorul acordat unui prieten i-a distrus intreaga familie. Increzatori ca vor fi rasplatiti pe lumea cealalta pentru binele facut aproapelui, sotii Ioan si Doina Sava au garantat cu apartamentul pentru prietenul lor, Valentin Mihai, care a obtinut astfel, in 1995, un credit bancar in valoare de 10 milioane lei, de la Banca “Ion Tiriac”. Valentin Mihai nu si-a platit datoriile la banca, aceasta l-a dat in judecata pentru recuperarea prejudiciului, iar la sfirsitul procesului civil, Judecatoria i-a executat pe garantii Sava, care au pierdut apartamentul din strada Aleea Rozelor (cartier Podu Ros), in care au locuit toata viata. Dezamagiti ca agoniseala strinsa in 30 de ani de munca s-a dus pe apa simbetei, cei doi soti au stat cu chirie timp de aproape un an. Povestea lor a avut un final tragic. Sotia a ajuns in saloanele Spitalului de Psihiatrie “Socola”, cu diagnosticul de “sindrom depresiv”, sotul s-a spinzurat in Gradina Botanica, iar cei doi fii (casatoriti, avind la rindul lor, fiecare, cite doi copii), bolnavi de TBC, traiesc o adevarata drama.
Nichita („Mihaita”), hartuit de Vera Bizim pentru retrocedarea unor imobile
Revenind la personajul nostru central, sinistra Vera Bizim, in anul 2011, victima a acestei femei cade chiar primarul Gheorghe Nichita. O ieseanca stabilită în America, Roxana Plohotniuc, le-a cerut judecatorilor sa constate ca Nichita a colaborat cu Securitatea si sa anuleze decizia favorabila acestuia emisa de CNSAS. Edilul sustinea ca demersul iesencei Roxana Plohotniuc, la fel ca alte persoane reprezentate de avocata Varvara Bizim, a inceput mult mai devreme, cand aceste femei au incercat sa faca tot felul de presiuni asupra sa in vederea retrocedarii unor terenuri sau imobile, desi nu au fost aprobate in Comisia Locala de Fond Funciar (CLFF). “Dna Varvara Bizim mi-a intentat sapte procese pe probleme de fond funciar, intelegand ca trebuie sa dea in judecata primarul pentru hotararile CLFF”, a spus Nichita. Mai mult, primarul sustine ca si alte persoane importante au intervenit in procesul sau legat de colaborarea cu fosta securitate, ghidati de interese “personale sau conjuncturale”. Dintre cei implicati, Nichita i-a amintit pe fostul presedinte PSD Botosani, Constantin Contac, care a incercat sal denigreze dupa ce la exclus din partid in 2009, apoi pe Rares Neamtu, director executiv al “Buna Ziua Iasi”, cotidian care ar fi dus o ampla campanie negativa la adresa imaginii edilului. Potrivit lui Nichita, si postul TV TeleM s-a implicat prin emisiunile legate de proiectul Palas, prin care sar fi facut presiuni asupra conducerii Primariei si a celor care au judecat cazul. “Un alt intervenient a fost Sorin Balanescu, care are interese cu spatii primite de la Primarie in perioada d-lui Simirad, pe care vrea sa le cumpere la preturi derizorii. Balanescu a pierdut procesul cu municipalitatea si trebuie sa ne plateasca despagubiri de aproape un milion de euro”, a adaugat Nichita
Unde a disparut arhiva cu dosare din Palatul Ghica?
Astazi, usa de la intrarea in Palatul Ghica, in care a locuit in ultimii ani de viata Varvara Bizim, acolo fiind d altfel si comandamentul din care isi construia atacurile in instante, in baza a sute sau chiar mii de dosare care umpleau fisetele uneia dintre camere, este inchisa. Din spatele usilor nu se aude nici o suflare, cu toate ca Vera Bizim a lasat in urma doi copii pe Delia Andreea Bizim si Teodor Andrei Bizim. Niciunul dintre ei nu locuieste insa in palatul degradat de pe strada Muzicescu iar camere sunt goale ca dupa potop. Camera in care se aflau fisetele cu dosarele care au nenorocit zeci de familii si care ar mai fi putut scate din case inca cateva zeci sau chiar sute de familii, este goala. Sutele de dosare care au reprezentat telul rasului pentru Vera Bizim, au disparut. A ramas doar ruina Casei Costache Ghica, ruină la exterior, ruina la interior. Casa Costache Ghica a fost construită în stilul moldovenesc la început de secol XX, adapostind intr-o perioada mai contemporana, Conservatorul de Muzică, sediul ziarului Independentul sau al Partidului Noua Generatie. Casa cu 14 camere a aparţinut familiei principare, iar în 1846 a fost închiriată Conservatorului din Iaşi. In anii 90, casa a ajuns în proprietatea lui Alexandru şi Barbara Panco, nepoţii Elizei Rodica Ghica, care ar fi vândut-o ulterior. In fapt, cea care a purtat procesele familie Ghica cu statul si a intrat ulterior in posesia palatului, in calitate de proprietara, a fost Vera Bizim. „In anul 2005, aceasta cladire a fost retrocedata catre o anume doamna Stavor. In anul 2007, atunci cand au fost purtate discutii cu Primaria pentru cumpararea acestui palat, acestea au fost purtate cu Zapodeanu iar pretul cerut era de 2 milioane de euro. Ulterior, nu stie prin ce imprejurari, acest imobil in care pe vremuri ar fi locuit pentru putina vreme chiar George Enescu, a ajuns in posesia Varvarei Bizim”, sustin reprezentantii Primariei Iasi. Pe parcursul vietii, Varvara Bizim a reusit sa convinga,cu acte sau nu, atat comisiile de fond funciar cat mai ales instantele de judcata, de faptul ca are dreptul la restituirea in natura a multor terenuri si imobile situate cu predilectie in centrul Iasului si ar mai fi reusit sa convinga multe instante si sa isi asume multe case daca nu murea subit iar imensa arhiva cu dosare de fond funciar nu disparea.