Economic

EXCLUSIV! Lacat pe Casa Sindicatelor, cea mai mare sala de spectacole din Iasi. Cladirea sindicalistilor se scufunda

By Redacția

March 22, 2018

Dupa cinematografele din Iasi, inca o sala de spectacole a tras obloanele. Dupa  6 decenii de activitate, Casa de Cultura a Sindicatelor s-a inchis. Cortina a cazut tacuta peste cea mai mare sala de spectacole din Iasi, din cauze care tin de pericolul structural al cladirii, lipsa autorizatiei ISU si imposibilitatea de a mai sustine activitati artistice

Sala este inchisa pentru ca nu putem obtine autorizatie de securitate la incendiu. Cladirea, din punct de vedere structural, nu mai poate sustine anumite activitati. Trebuiesc niste investitii de miliarde de lei. Doar un potential investitor ar putea-o salva. O alta problema este ca aceasta cladire nu are inca un proprietar. Dupa Revolutie a ramas un patrimoniu al UGSR-ului care nu a putut fi impartit. In mod normal, trebuia data o lege prin care acest patrimoniu sa fie impartit la sindicatele mari, la confederatiile care s-au format in timp. Ei, de 28 de ani nu s-a facut absolut nimic si atunci suntem in situatia de azi”, a declarat directorul interimar al Casei de Cultura  a Sindicatelor din Iasi.

Spatiile de destindere ale clasei muncitoare nu mai au cautare

Atat la Iasi, cat si la nivel national, aceste case de cultura sunt administrate de un consortiu format din cele patru mari confederatii sindicale- CNSLR Fratia, BNS, Cartel Alfa si CNSDR, care au cate un membru desemnat in consiliile de administratie. Toate cele 52 de case ale sindicatelor din tara trec prin astfel de probleme. In alte cazuri este si mai rau. Sunt case ale sindicalistilor care s-au inchis demult, care au ramas numai cu un singur angajat sau au acumulat datorii foarte mari.

Noi suntem de utilitate publica, conform unei legi din 1994, dar in acelasi timp suntem particulari, pe autofinantare. Eu trebuie sa obtin bani sa platesc salariile, impozitele, utilitatile si reparatiile. Este o sarcina cumplita care se intersecteaza cu situatia foarte grava a cladirii. Avem datorii mari, la ANAF, la Veolia …si de abia tinem pasul. Avem esalonari peste esalonari. Singura posibilitate sa tin in viata aceasta institutie sunt inchirierile si aici, pe piata asta de inchirieri, este o concurenta cumplita. Sunt zeci de mii de metri patrati de office-uri noi care ne iau fata. Noi avem norocul ca toata lumea stie de Casa Sindicatelor si ca e oleaca mai aproape de centru”, a spus administratorul.

Casa Sindicalistilor se scufunda

Pana acum cativa ani, in spatiile Casei Sindicatelor din Iasi se mai desfasurau activitati culturale, cat si cursuri de secretariat, de limba engleza sau de calculatoare, in corpul administrativ. Usor, usor, au disparut si si chiriasii care mai organizau aceste cursuri, iar administratorii s-au pomenit, peste noapte, ca nu mai pot sustine nicio activitate economica, asa ca, odata ce prin statut de functionare este prevazuta si activitatea de inchiriere, s-au reorientat si in prezent singura sursa activitate aducatoare de venituri este aceea de inchiriere a spatiilor.

Pana anul trecut, in vara, am mai avut spectacole, sedinte, intruniri. De la sfarsitul lunii iunie, sala Casei Sindicatelor a fost inchisa si nu se stie daca va mai fi redeschisa vreodata. A fost termenul de prorogare a legii care a fost data dupa Colectiv. A fost cu termen de un an de acomodare si punere in legalitate… La noi sunt probleme mari de ordin structural. Eu de abia mai pot sa fac oleaca de izolatii, sa nu curga apa in interior. Mi-am desalat masina carand valuri de izolatie pentru acoperis. Cladirea se scufunda, are probleme mari, dat fiind si faptul ca este o constructie veche, din 1962, iar corpul administrativ este construit in 1972”, a spus directorul.

Anii 90’- cate doua spectacole pe zi, anii 2000 – faliment cu casa inchisa

Mecanismul economic prin care mai este tinuta aceasta institutie la limita functionalitatii este unul destul de subred. O sansa pentru salvarea Casei Sindicatelor este legiferarea mosternirii lasate de UGSR sau punerea la cale a unei intelegeri cu vreo autoritate care poate sa investeasca.

Eu, ca sa incalzesc sala, trebuia sa consum cam 17-20 de milioane de lei si suflam doua zile aer cald si ajungeam la 13 grade in doua zile, la 3-4 grade afara… Casa Sindicatelor a fost initial sala de sport, in anii 60, atunci cand a fost construita. A fost sala de sport in perioada in care nu se vedea CET-ul. Apoi au fost construite uzinele si fabricile din jur. Ea a fost destinata sindicalistilor din zona industriala. Au disparut zonele industriale, au disparut si sindicalistii. In anii 90, cand venea Vacanta Mare de exemplu, erau si cate doua spectacole pe zi”, isi aminteste directorul.

Radu SEICARU