Intr-un oraş care afacerile aducătoare de venituri la bugetul public sunt “prohibitive”, Primăria închiriază spaţii comerciale cu 1 leu pe metru pătrat. Numai puţin de 13 astfel de spaţii comerciale, care însumează 1830 de metri pătraţi, sunt daţi de Primăria Iaşi în administrarea Uniunii Artiştilor Plastici. De exemplu, pentru un spaţiu dispus lângă Teatrul Naţional din Iaşi, Primăria percepe 23 de lei pe lună, iar pentru galeriile de artă de la parterul Palatului Braunstein se plăteşte o chirie de …240 de lei. Mare parte dintre acestea sunt abandonate, folosite în mod arbitrar de către breaslă ori subînchiriate
Primăria Iaşi, una dintre cele mai păguboase instituţii publice din eterna şi prăfuita capitală a Moldovei, şi-a înstrăinat cu bună ştiinţă spaţii în valoare de peste 20 de mii de euro lunar către o breaslă a artiştilor. Mare parte dintre cele 13 spaţii atribuite Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Iaşi, stau abandonate într-o „boemie” criminală. O instituţie de cultură cu activitate profitabilă, care şi-ar fi permis oricând cumpărarea sau închirierea de pe piaţa liberă a unor spaţii de creaţie sau de expunere cu vânzare a lucrărilor, a acaparat de ani buni un număr de 13 spaţii publice, scoase de primărie dintr-un circuit comercial doar pentru a satisface doleanţele acestei bresle. Potrivit unei situaţii puse la dispoziţie de primărie, UAP Iaşi are date spre folosinţă un număr de 13 spaţii publice, dintre care unul pe strada Lăpuşneanu, o galerie impresionată pe strada Cuza Vodă, un spaţiu pe I.C.Brătianu, 4 pe strada Petre Ţuţea, 4 pe Străpungere Silvestru şi alte două în Tătăraşi.
Unic în România- palate închiriate cu un leu pe metru pătrat
Moşteniri ale vechilor administraţii care, din snobism sau empatie cu nevoile artiştilor, într-o vreme în care efervescenţa artistică se traducea prin recunoaşteri internaţionale şi galerii saturate de producţii autohtone, aceste spaţii au rămas agăţate parcă în acele timpuri, prin prisma chiriilor la limita de jos a oricărui preţ estimat. Aşa se face că pentru spaţiul de 14,32 mp din strada Tătăraşi 64A, UAP plăteşte incredibil preţ de 18 lei pe lună, în timp ce pentru un alt spaţiu de 124 mp, situat la aceeaşi adresă, uniunea virează lunar către Primărie, suma de 149 de lei.
Această afacere continuă cu spaţiile din Străpungerea Silvestru 35, bloc T6, tr. III, acolo unde sunt închiriate un număr de 3 apartamente –atelier ( unul în suprafaţă de 44,19 mp, contra unei chirii de 48 lei pe lună, un altul de 129 mp- 130 lei şi ultimul de 67,56 mp- 147 lei), precum şi un spaţiu comercial dispus la parterul aceluiaşi bloc, de 143 mp, închiriat cu 148 de lei pe lună.
De asemenea, pentru spaţiile din str. Petre Ţuţea nr. 7, în suprafaţă de 50 mp, se percepe o chirie de 60 lei/lună, str. Petre Ţuţea nr. 7- suprafaţă de 42,37- 52 lei, str. Petre Ţuţea nr. 2 (14,62 mp- 17 lei) str. Petre Ţuţea nr. 19 (73,97 mp- 89 lei), str. IC.Brătianu 16 (18,68 mp- 23 lei), pentru galeria de artă de la parterul Palatului Braunstein din str. Cuză Vodă 2 (200,58 mp- 240 lei), în timp ce pentru palatul de pe strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 7-9, în suprafaţă de 906,48 mp, UAP plăteşte lunar suma de 3356 lei. Aceste spaţii au fost închiriate în perioada 1973 – galeriile de artă de la Palatul Braunstein, şi 2000- unul dintre cele două spaţii din Tătăraşi.
Chiria şi plata angajatelor, scoasă din subînchiriere
Pentru cele 13 spaţii comerciale în suprafaţă de 1830 metri pătraţi, Uniunea Artiştilor Plastici plăteşte lunar 4477 lei, practic 1000 de euro. Dacă aceste spaţii ar fi fost închiriate de pe piaţa liberă, costurile ar fi sărit lejer de 20 de mii de euro, din care 10 mii de euro numai pe sediul din strada Lăpuşneanu. „Noi suntem într-un mare deficit în ce priveşte spaţiile de creaţie. Avem un număr de membri 340 de membri, la tot atâtea ateliere câte aveam prin anii 70, când aveam 60 de membri. Suntem la concurenţă cu Timişoara şi Clujul, după Bucureşti, ca şi număr de membri. Spaţiile astea le avem de pe vremea lui Ceauşescu şi tot timpul am pierdut. Cel mai mult regretăm pierderea spaţiului de la ţărănişti, unde aveam secretariat, bibliotecă şi arhivă. Acum ne ţinem arhiva în spatele unui dulap de la parterul sediului de pe Lăpuşneanu, acolo unde sunt şi lucrările noastre de patrimoniu, care riscă să mucegăiască. Mai nou, am pierdut şi galeriile de artă de la Palatul Braunstein. Anul trecut ni s-a spus că eliberăm spaţiul, din cauza riscului seismic, dar am insistat să mai rămânem, chiar cu riscul de a nu mai face vernisaje, iar acum o lună l-am predat pentru că face obiectul unui proiect european”, a spus Felix Aftene, preşedintele UAP Iaşi. În ciuda lipsei de spaţii la care face apel liderul UAP, trei dintre spaţiile dispuse la parterul clădirii de pe Lăpuşneanu sunt închiriate către diferite entităţi – un spaţiu către o agenţie de turism cu 5000 de lei pe lună, un altul către English Pub cu 5000 de lei pe lună şi o galerie de artă, contra sumei de 600 de euro. „Din aceste sume, 20% se duc către Primărie, iar ce ne rămâne nouă din cele 3 spaţii închiriate se duc către plata celor două galeriste şi către femeia de serviciu, la care se adaugă şi impozitele la stat”, a mai spus Felix Aftene.
Nelu PĂUNESCU