Europarlamentarul român Cătălin Ivan este membru în Comsia Specială de Anchetă pentru Panama Papers cu atribuțiuni directe în investigarea oficială a scandalului internațional numit „Panama Papers”.
La propunerea Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), Parlamentul European a dispus constituirea unei comisii speciale de anchetă în vederea identificării fraudelor fiscale scoase la iveală prin scandalul Panama Papers. Din această comisie, alcătuită din 65 de membri, face parte și europarlamentarul român Cătălin Ivan.
Cunoscut în mediile politice de la Bruxelles ca un europarlamentar implicat activ în urmărirea, sancționarea și recuperarea banilor din evaziunile fiscale la nivel european, Cătălin Ivan consideră înființarea acestei comisii ca un pas în plus într-o serie de măsuri radicale necesare la ivelul UE. „Sunt foarte bucuros că a apărut această comisie, absolut necesară în lupta contra evaziunii fiscale. Am cerut încă de acum doi ani intensificarea eforturilor Comsiei Europene de stopare a evaziunii fiscale! S-au făcut câțiva pași până acum, dar îi consider insuficienți!” a explicat Cătălin Ivan.
Activitatea acestei Comisii Speciale de Anchetă Panama Papers este menită să aducă lumină în practicile obscure a evazioniștilor care nu plătesc taxe, fie ei indivizi sau mari companii!
În luna aprilie 2016, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan propunea înăsprirea practicilor financiare europene imediat după declanșarea scandalului „Panama Papers”: „Dacă există voință politică, există și soluții! Orice companie din afara UE care face tranzacții financiare de orice fel trebuie să se supună unor reguli stricte de transparență. În caz contrar, să nu mai poată face afaceri nicăieri în Uniune, cu nici un stat membru!”. Iată, la doar două luni de la acel moment, Cătălin Ivan are posibilitatea să investigheze efectele financiare ale scandalului amintit și să propună măsuri concrete de stopare a fenomenului evaziunii fiscale în întreaga Uniune Europeană.
În urmă cu mai bine de un an, europarlamentarul român, purtător de cuvânt național pentru Comisia Specială de Taxe din grupul S&D, îl atenționa pe comisarul European pentru Stabilitate Financiară, Jonathan Hill: „Comisia pare în continuare a tărăgăna introducerea sistemului de raportare defalcată pe țări! Parlamentul European, organizațiile din societatea civilă, chiar reprezentanți ai mediului de afaceri și milioane de cetățeni europeni au solicitat acum raportarea publică totală a profiturilor considerând-o una dintre cele mai bune modalități de luptă împotriva evaziunii fiscale și a eludării agresive a taxelor – iar reacția Comisiei este nimic mai mult decât lansarea unei consultări!”
Reamintim că la începutul lunii martie 2015, membrul Comisiei Speciale a Parlamentului European pentru Decizii Fiscale, europarlamentarul Cătălin Ivan ataca interesele financiare ale marilor companii și cerea împreună cu social-democrații europeni încetarea evaziunii fiscale organizate de unele state membre ale UE. Atunci, Cătălin Ivan cerea a fi investigat modul în care marile companii ajung să evite plata impozitelor pe cheltuiala contribuabililor din toate țările europene. Mai mult, această evaziune, prin scheme foarte complicate, ajunge să fie chiar organizată de stat! Erau vizate în același timp și firmele de consultanță internaționale: „Trebuie să evaluam dacă există – sau dacă au existat – grupuri de interese care recomandau Comisiei Europene și statelor membre cum să îmbunătăţească sistemul fiscal şi să dezvolte, în acelaşi timp, modele adaptate de evitare a taxelor pentru marile companii. Aceasta relatie de tip triunghiular este categoric inacceptabilă“ afirma Cătălin Ivan la începutul lunii martie 2015.