O batrana dependenta de aparatul de oxigen, client vulnerabil al EON, și.a văzut moartea cu ochii în noaptea in care asupra judetului Iasi s-a abatut ultima furtuna. Dupa mai multe pene de curent inregistrate pe parcursul zilei, la ora 19, odata cu primele picaturi de ploaie, in localitatea ieseana Tibanesti s-a insinuat o pana generala. Vasilica Moise, o batrana de 78 de ani, cu afectiuni multiple, dependenta de aparatul de oxigen, a solicitat interventia unui echipaj EON, deoarece incepea sa se sufoce, iar functiile vitale nu mai erau in parametri optimi.
“De abia dupa vreo jumatate de ora am reusit sa prind la capatul firului un dispecer de la EON, carui i-am spus ca sunt client vulnerabil si ca ma simt foarte rau fara oxigen. Mi s-au dat asigurari ca o echipa de la ei va ajunge in zona cat de repede poate. Au trecut 2 ore, timp in care nu si-a facut nimeni aparitia, iar starea mea se inrautatea, asa ca am sunat la o ruda din Todiresti, ca sa vad daca au curent, si daca ma pot gazdui peste noapte cu aparatul de oxigen. Am plecat cu masina cu sotul la acea ruda, iar dupa vreo 2 ore s-a interupt si la ea curentul, asa ca sotul a trebuit sa sune o alta ruda din Negresti, Vaslui, la care am stat pana dimineata. La mine, acasa, curentul a venit dupa 1 noaptea. Daca asteptam pana atunci, muream cu siguranta”, ne-a declarat batrana.
Ulterior, in jurul orei 2, batrana a fost sunata de la dispeceratul EON, pentru a fi intrebata daca este multumita de serviciile prestate si I s-a solicitat sa ofere o nota de la 1 la 10 (?!)
In cazul subiectului nostru au fost, cu siguranta, si alte situatii in care bolnavi conectati la diverse aparate au fost afectati, dar acest lucru nu are repercursiuni asupra niciunui sefulet de la EON, angajati care sunt rupti de realitatea propriului serviciu pubic pe care il presteaza fara a urmari interesul primar al clientului.
Realitatea, cel putin la nivel judetului Iasi, este una crunta. Nu exista niciun timp optim de interventie sau remediere a unui deranjament, totul ramanand la latitudinea lui Dumnezeu si a factorilor meteo. Investitiile facute de EON in logistica si capital uman sunt zero in fata unei banale furtuni care lasa in bezna zeci sute de sate in acelasi timp, si asta din lipsa unor investitii in retelele electrice suport. Judetul Iasi este inca plin de stalpi de iluminat din lemn, montati in anii 50, la prima electrificare. Cu toate acestea, de la intrarea pe piața locală, în anul 2005, E.ON sustine ca a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de electricitate.
In fapt, EON un colos cu picioare de lut, în care curentarii își iau partea leului și prostii care.i plătesc stau la lumânări ca acu 33 de ani. Omiterea, minciuna și reclama falsa pot însemna moartea unor oameni. Tocmai pentru a preintampina situatii dramatice precum cea relatata mai sus, este indicate trecerea la panouri fotovoltaice, generatoare, făclii și orice alta soluție alternativa la EON, societate care in acesti aproape 20 de ani de cand au monopol pe piata de energie, si-au dovedit ineficienta.
Radu SEICARU