După Bucuresti, Iasul este primul oras în care are loc lansarea globală a Raportului Băncii Mondiale!

0
83

Vicepreședintele Consiliului Județean Iași a participat astăzi la conferința “Valorificarea dividendelor digitale: Utilizarea internetului pentru susținerea dezvoltării în Europa și Asia Centrală” în care a fost prezentat raportul Băncii Mondiale, urmat de două paneluri în care s-au dezbătut problemele critice înfruntate de către România în domeniul dividendelor digitale, atât din perspectiva sectorului public, cât și al celui privat (agenda digitală a României, cum pot contribui decidenţii politici la răspândirea dividendelor digitale; care sunt impedimentele răspândirii beneficiilor transformării digitale şi care sunt oportunităţile pentru sectorul privat oferite de către revoluţia digitală).

Ne bucură faptul că după București, primul oraș în care are loc lansarea globală a Raportului Băncii Mondiale este Iașul. Orasul nostru reprezintă unul dintre cele mai puternice centre universitare, din punctul de vedere al numărului de studenți. Ca destinaţie de outsourcing, oamenii de afaceri locali spun că Iaşul este în acest moment cea mai bună destinaţie de investiţii în acest domeniu din regiune. Suntem un partener stabil, credibil și sigur de colaborare pe termen mediu și lung. Avem o strategie bine pusă la punct pentru perioada 2014-2020 și încercăm să oferim celor care se gândesc să investească în județul nostru toate facilitățile care sunt permise de legislatia romanească în vigoare. Sunt premise ca economia județului să crească în continuare și să se creeze noi locuri de muncă. Administrația județeană este deschisă oricărui parteneriat care aduce un plus pentru economia județului Iași. Avem în plan realizarea unui Centru de Transfer Tehnologic în domeniul IT prin valorificarea infrastructurii deja existente (Centrul Expozițional Moldova) și transformarea Iașului și a regiunii Nord-Est într-un punct de referință la nivel internațional în acest domeniu” a declarat Romeo Olteanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi.

Scopul acestui raport este de a prezenta starea de fapt pentru țările Uniunii Europene cu privire la un domeniu încă neexploatat suficient și de identifica soluțiile și direcțiile în care Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a eficientiza industria electronică și economia digitală.

Constatăm în mod clar că simplul acces la internet nu se poate traduce în mod automat în beneficii economice” a declarat Hans Timmer, economist șef pentru Regiunea Europei și Asiei Centrale în cadrul Băncii Mondiale.

Țările din Uniunea Europeană trebuie să puna în aplicare politici menite să vină mai bine în sprijinul lucrătorilor care au nevoie să se adapteze noilor locuri de muncă create cu ajutorul internetului, în cazul în care doresc să evite sporirea gradului de inegalitate și de excluziune în regiune, se arată în raportul prezentat astăzi, de reprezentanții Băncii Mondiale. De asemenea, trebuie întreprinse eforturi pentru dezvoltarea unui mediu de politici ce poate valorifica accesul la internet și de a crea legături între lucrători și locuri de muncă digitale.

În ceea ce privește România s-a subliniat faptul că gradul de utilizare scăzut al sistemelor de plăți electronice și reglementările stricte reprezintă unul dintre factorii care îngreunează creșterea economiei pe internet. Mai puțin de 10% dintre societățile comerciale utilizează facilitățile de cloud și încă și mai puține valorifică această tehnologie pentru scopuri mai sofisticate decat emailurile, cum ar fi diverse activități de management și contabilitate.

Mai mult decât atât, doar 5% din România utilizează internetul pentru a descarca documente oficiale de pe site-uri publice, ceea ce oferă posibilitatea unor mari câștiguri de eficiență prin adoptarea de noi tehnologii.

De asemenea, românii ar putea avea de câștigat de pe urma valorificării internetului. La ora actuală, doar 20% dintre șomerii României utilizează internetul pentru a-și căuta un loc de muncă. Pentru cei care au deja un loc de muncă, aproape niciunul nu lucrează de acasă, în comparație cu 10% în țările din nordul și vestul Europei.

Evenimentul a fost organizat de Banca Mondială în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here