Local

Două proiecte pentru reabilitarea si dotarea Sectiei “Pascanu”

By Redacția

January 28, 2018

Clădirea monument istoric în care funcționează Secția “Pașcanu” din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie a fost construită în urmă cu 160 de ani și are nevoie de reparații. În acest sens, Consiliul Județean Iași va depune în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, proiectul ”Together for health”, realizat împreună cu Raionul Telenești. Partea moldovenească intenționează construirea ”Oficiului medicilor de familie din satul Verejeni”.

Lucrările de reabilitate a clădirii Secției ”Pașcanu” vor contribui la creșterea rezistenței, stabilității și durabilității imobilului, crearea unor condiții de muncă moderne pentru cadrele medicale, asigurarea unor condiții de spitalizare care să respecte standardele impuse de legislația în vigoare și reducerea numărului de decese cauzate de bolile de plămâni.  Valoarea estimată pentru realizarea lucrărilor este de aproximativ 1,4 milioane de euro.

Consilierii județenei vor stabili în cadrul ședinței din 31 ianuarie dacă vor aloca suma de 40.000 de euro fără TVA  pentru întocmirea documentației tehnico-economice, necesară obținerii finanțării.

O altă prioritate pentru secția spitalului de Pneumoftiziologie o reprezintă aparatura medicală. În acest sens, pe ordinea de zi a aceleași ședinte a CJ, va fi supusă aprobării realizarea unui parteneriat între Consiliul Județean Iași și Raionul Ungheni din Republica Moldova pentru “Reabilitarea și modernizarea serviciilor de sănătate în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iași în vederea îmbunătățirii tratării și a detectării de caz a tuberculozei”.

Proiectul prevede echiparea secției cu un aparat de radiologie digital, dotat cu stație pacs și targă radiotransparentă, spirometru, videofibronhoscop, EKG portabil, defibrilator automat ș.a., suma necesară pentru achiziționarea aparaturii fiind de 450.000 de euro.

 Anul trecut, în România a fost înregistrată cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, de cinci ori peste media UE.

 În țara noastră, anual, aproximativ 1.100 de persoane mor de tuberculoză și alte 16.000 sunt diagnosticate cu aceasta boală majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Pentru a obține finanțare nerambursabilă în cadrul Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova, cele două proiecte trebuie depuse până pe șapte mai.

Marius GAVRILESCU