Scriitoarea Doina Ruști va avea mai multe evenimente la Iași, prilejuite de apariția recentă a volumului „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” (LITERA, 2022).
Miercuri, 11 mai, are loc o întâlnire cu cititorii, la Librăria Căr-turești Palas, pe terasă, ora 18. Întâmplări vechi, iubiri, documente și pasiuni din lumea fanariotă – acestea vor fi subiectele abordate. Actorul ieșean Horia Veriveș va da viață unuia dintre personajele cărții, iar Emanuela Ilie, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității Al. I. Cuza, Iași, va modera întâlnirea.
În încheiere va fi prezentat în premieră și volumul omagial Doina Ruști. Lumi, istorii, combinații isto-rice. (coord Emanuela Ilie)
Joi, 12 mai, Doina Ruști este invitată la Atelierul de herme-neutică a narației de la Facultatea de Litere a Universității Al. I Cuza, din Iași. Timp de două ore studenții Emanuelei Ilie, conferențiar la Facultatea de Litere, vor dezbate fațete necunoscute ale prozei semnate de Doina Ruști. În centrul atenției se va afla recenta sa carte „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot”, apărută la LITERA, 2022.
Întâlnirea va avea loc joi, 12 mai, la ora 11, în Amfiteatrul „Al Dima”.
Vineri, 13 mai Ciudățeniile amoroase vor ajunge la licee. Un eveniment important se va derula la Colegiul de Artă Octav Băncilă, Iași, ora 11.De asemenea, Doina Ruști este învitată la Zilele Convorbirilor literare, ediția XXVI, unul dintre cele mai prestigioase evenimente ieșene, derulat în perioada 13-14 mai.
„După nopți nedormite, după vise sinistre, după ce își făcuse planul să-l răpească din mănăstire, acest artist plastograf, ticluitor de înscrisuri, aventurier, un sensibil efeminat și așa mai de-parte, acest Pantelimon cu pantofiori roz, în-veșmântat în mătase, a coborât din trăsură la Mănăstirea Antim, unde a locuit un an încheiat.”(Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, Lit-era, 2022)
DOINA RUŞTI a scris romane cu miză socială put-ernică, apreciate de critica literară, traduse și premiate, între care cele mai cunoscute sunt Fan-toma din moară (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006), dar și trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de un volum de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022).
Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de re-cenzii laudative în numeroase publicații inter-naționale. Printre cele mai recente traduceri se numără ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).
Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.
Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.
„Povestea lui Răducanu Maxim începe în copilărie, pe vremea în care a constatat că lumea nu‐l iubește pe cât ar fi meritat. În realitate, era un băiat cu multe calități, încât înainte de‐a împlini 20 de ani ajunsese să aibă o casă de amanet, transformată cu timpul în casă de schimb, iar, în completare, vindea și bijuterii, în special cercei, pentru care avea slăbiciune.” (Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, Litera, 2022)
Aida POPA