Un turn de sticlă a carui constructie a inceput in urma cu 8 ani de zile, pe una din arterele cele mai vanate ale Iasului, sfideaza orice reglementare privind securitatea la incendii. Mai mult, beneficiarii acestei constructii situate in proximitatea Benzinariei Luk Oil din strada Sfantul Lazar nr. 36, nu au respectat nicio secunda normativul privind executia si exploatarea unui imobil situat in apropierea unei benzinarii sau depozit subteran de combustibil, in conditiile in care, intre cele doua constructii nu exista nici macar distanta minima admisa de 2 metri.
Proprietarii acestei cladiri, respectiv fratii Panaite, administratorii Agroindustriala Bucium, au inceput construirea ei în anul 2010. Clădirea, care are o suprafaţă de 1.350 metri pătraţi, nu este nici acum finalizată, (chiar daca lichiditati sunt din blesug iar cladirea este ridicata in regie proprie, de firma Moldotrans) aceasta având mai multe reveniri în Comisia de Urbanism şi mai multe somaţii de a intra în legalitate.
“Cladirea de birouri situata in vecinatatea statiei Luk Oil din strada Sf. Lazar nr.36, nu detine autorizatie de securitate la incendiu dar, in momentul de fata cladirea nu este pusa in functiune. Administratorul societatii are obligatia ca la punerea in functiune sa detina aceasta autorizatie“, este raspunsul dat de col. Melinte Petrea, adjunctul ISU Iasi.
Despre pericolul exploatarii unei astfel de cladiri in curtea unei benzinarii, niciun cuvant.
Cine sunt afaceristii care fac ce vor in Iasi, doar pentru ca dorm pe saci de bani
Daniel Panaite, un baiat lipsit de scrupule, care simte imediat mirosul banilor
Numele fratilor Panaite sunt strans legate de privatizarea dubioasa a Agroindustriala Bucium. Cei doi frati, Daniel (foto) si Iulian Panaite, controleaza societatile Agroindustriala Bucium si Moldotrans Auto. Inainte de anii 2000 erau doi amarasteni cu un service pe care l-au transformat ulterior in Moldotrans Auto. In anul 2001, Daniel Panaite s-a angajat „retroactiv” la IAS Bucium, reusind astfel de participe la privatizarea combinatului, pe care si l-a adjudecat cu suma de 650.000 lei, suma care nu acoperea nici macar stocul de vin, fara sa mai luam in calcul sfertul de milion de sticle din vinotecă. Asa s-a ajuns ca peste noapte, mecanicul Panaite sa ajunga stăpân peste 250 hectare de vie și o producție anuală de 3,5 milioane de litri de vin.
Nu a durat mult ca fratii Panaite sa intre in topul celor mai bogati 300 de romani si sa-si diversifice afacerile. Astfel, de la vin si service, au trecut la proiecte imobiliare – blocuri de 20 de nivele pe Drumul Hotilor sau afaceri funerare- cimitir privat la Visani.
Radu SEICARU