Călugării care trăiesc pe muntele Athos de zeci de ani se răsfață cu mâncăruri alese, bucate care te fac să înghiți în sec de poftă doar când citești despre ele. Cu toate acestea, foarte mulți s-au întrebat cum reușesc aceștia să rămână supli, sănătoși și să aibă parte de o viață mai lungă decât oricare alt grec.
Regimul mediteranean este cunoscut drept unul dintre cele mai gustoase și sănătoase, care asigură un trai fără calorii dăunătoare și care hrănește celulele creierului, potrivit Unica.
De aceea, masa de zi cu zi a călugărilor greci constă în acest regim mediteranean, datorită căruia, potrivit recensământului din Grecia, trăiesc cu 10 ani mai mult peste medie.
Regimul mediteranean:
Ziua de moderație
Mic dejun: cereale cu fructe de pădure
Prânz: supă de pui cu pită integrală prăjită
Cina: cartofi la cuptor cu salată verde, măsline și brânză feta
Gustare: un măr, un pumn de nuci sau alte semințe
Ziua de post
Mic dejun: grapefruit la grătar
Prânz: supă de legume cu o bucățică de pâine integrală
Cina: Fasole Lima la cuptor cu salată verde și roșii proaspete
Gustare: batoane de legume (cât poți mânca), fie din castravete, morcov, ardei, etc.
Ziua de moderație
Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc
Prânz: supă de morcovi cu coriandru
Cină: Salată de pui cu dressing din iaurt grecesc și un pahar de vin roșu
Gustare: o pătrățică de ciocolată neagră, batoane de fructe și legume
Ziua de post
Mic dejun: musli
Prânz: supă de linte
Cină: cartofi în folie de aluminiu cu varză kale și morcovi
Gustare: un castronel cu fructe de pădure, alune, nuci sau semințe
Ziua de dezelgare
Poți consuma ceea ce dorești, însă cu moderație!
Cele trei zile pot fi intercalate după bunul plac, atât timp cât sunt respectate alimentele care trebuie consumate.