Deschidere

Dezmăț culinar la Penitenciarul Iași: tone de cârnați țărănești și alte delicatese pe masa deținuților, în timp ce bolnavii din spitale sunt subnutriti

By Redacția

November 13, 2024

Pentru că iarna e tot mai aproape, Penitenciarul din Iași se pregătește să-și umple cămările cu provizii pe placul și gustul locatarilor pe care-i găzduiește. Caietul de sarcini pentru achiziția de alimente a fost deja întocmit, iar acum se așteaptă ofertele. Câștigătorul va urma să furnizeze penitenciarului ieșean produse alimentare în valoare totală de circa 2,17 milioane de lei.

Dacă partea contabilă nu spune mare lucru despre această tranzacție, mai bine să intrăm în detaliile delicioase ale comenzii.

Astfel, comunității de deținuți i se vor asigura delicatese care-ți lasă gura apă, în cantități pantagruelice.

De exemplu, aceștia vor trebui să aibă pe masă, timp de 12 luni, minim 20 de tone de semicarcasă de porc degresată (că doar nu ne jucăm cu colesterolul), 12 tone de carne de pasăre, 3,8 tone de cârnați țărănești (să nu fie cabanos, că ăla e ieftin și fără gust!), 800 de kg de crenvurști din carne de pui (pentru deținuții mai fini la intestine), olecuță de slănină afumată, adică vreo 4,5 tone. Pâinea e musai să fie semialbă și multă (101 tone). N-ar fi rea deloc și niște brânză telemea (10,5 tone), dar și o brânzică de vacă (240 de kg). De ce nu și un lăptic la micul dejun (20 de tone), smântânică (240 de kg), poate și o brânză topită, mai puțină, că e cu E-uri (40 de kg). Merge și un pate de ficat de pui (2,4 tone), niște ouțe, nu multe, vreo 89.500 de bucăți. La toate acestea, se mai adaugă, după gust, câțiva căței de usturoi (680 de kg), sare, piper, foi de dafin (80 de kg), cimbru, boia.

Cam astea sunt ingredientele culinare ale iernii ce va veni peste Penitenciarul Iași, acolo unde oamenii au nevoie de energie, bună dispoziție și gust bun în papile pentru a medita la faptele lor.

Acest festin gastronomic are loc în condițiile în care, conform unui sondaj IRES realizat în 2023, 63% dintre români au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, iar 56% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor.

O țară tristă, în care pușcăriașii au asigurată o masă variată și îmbelșugată, în timp ce omul obișnuit, cuminte și muncitor, face foamea an de an, iar bolnavii din spitale sunt „îmbuibați” cu mâncare fără nutrienti, un ou fiert, pilaf de orez, biscuiți și o felie de parizer.

Radu SEICARU