Furtunile din 25/26 iulie au cauzat prăbușirea a 13 stâlpi de la rețeaua de înaltă tensiune în jud. Vaslui. Numarul mare de stalpi smulsi de vant este o consecinta a faptului ca reteaua de inalta tensiune este veche cativa zeci de ani. Pentru remedierea avariilor, firma Electromontaj a realizat linii provizorii de-a lungul retelei avariate, la 3 zile dupa furtuna.
O amplă operațiune tehnică având ca scop asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică în urma unei avarii majore produsă la rețeaua de distribuție de înaltă tensiune din jud. Vaslui a fost finalizată cu succes de compania Delgaz Grid cu ajutorul unei soluții livrate de partenerul său, Electromontaj București.
O furtună violentă, cu vânt în rafale de peste 100 km/h, produsă în noaptea de 25 spre 26 iulie, a pus la pământ 13 stâlpi și a avariat două porțiuni ale liniei de înaltă tensiune 110 kV Munteni – Huși echipată cu două circuite, deosebit de importantă pentru tranzitul energiei în regiune.
Măsura imediată după momentul zero a fost de reconfigurare a rețelei și preluarea consumului din alte linii și stații de transformare. În doar câteva ore, sub coordonarea dispecerilor energetici, prin SCADA și echipele din teren, au fost realizate toate operațiunile necesare pentru asigurarea continuității în alimentare pentru clienții din zona afectată și stabilizarea funcționării sistemului de distribuție.
Pentru specialiștii Delgaz Grid urgența a fost de a găsi rapid o soluție tehnică adecvată și un partener în măsură să o pună în practică cât mai repede posibil. Iar aceasta a fost bypass-area (ocolirea) celor două porțiuni avariate cu linii provizorii, realizate cu așa numiții „stâlpi de intervenție”. Acești stâlpi îndeplinesc aceleași funcțiuni ca cei clasici și au marele avantaj că sunt disponibili rapid și pot fi transportați și montați în timp scurt. Partenerul ales a fost Electromontaj, companie cu experiență în astfel de lucrări. Pentru această avarie au fost utilizați 9 stâlpi de intervenție, stâlpi care sunt special proiectați, testați și omologați de Electromontaj pentru aceste tipuri de intervenție.
Lucrările au început la trei zile după producerea avariilor, iar în mai puțin de două săptămâni au fost finalizate.
„Sunt cazuri limită cu care nu ne întâlnim prea des, dar modul în care reacționăm dă cu adevărat măsura profesionalismului, dedicării, spiritului de echipă și solidarității de breaslă a oamenilor din sectorul energetic. O astfel de situație a fost cea gestionată cu succes împreună cu partenerii noștri de la Electromontaj, cărora le mulțumim pentru operativitatea cu care au realizat lucrările,” spune Cristian Secoșan, Director General Delgaz Grid.
„Suntem pregătiți pentru acest gen de intervenții și putem mobiliza echipe în scurt timp pentru remedierea cazurilor de avarie, astfel încât să putem oferi soluții rapide și profesionale în situații de urgență. Le mulțumim partenerilor noștri de la Delgaz Grid pentru încrederea acordată prin apelarea la serviciile noastre și mulțumesc și oamenilor din ambele echipe pentru modul de lucru care a dus la soluționarea cu succes a situației”, declară Ionuț Tănăsoaica, Director General Electromontaj.
Electromontaj deţine din anul 2002, o soluţie de remediere rapidă a posibilelor avarii din reţeaua aeriană de LEA 110-400 kV, unică în România, prin folosirea unor stâlpi de intervenţie. Sistemul de avarie a fost folosit de nenumărate ori în rețelele naționale, dar și în afara României.
Electromontaj poate asigura tot ceea ce este necesar pentru închiderea provizorie a circuitului în zona avariată și ulterior construcția sau repararea liniei existente.
Marius GAVRILESCU