Anchete

Destramarea unui subiect tabu impus de autoritati: interzicerea fotografiatului în instituțiile publice este un abuz

By Redacția

July 11, 2017

Dreptul de a fotografia într-o institu ț ie publică este, încă, un subiect tabu în spa ț iul public. Speciali ș tii în drept sus ț in că această restric ț ie este un abuz. La rândul lor, ini ț iatorii acestor interdic ț ii se poticnesc în fundamentarea propriilor dispozi ț ii, ș i persistă pe faptul că fotografiatul în spa ț iul public este o infrac ț iune ce se pedepse ș te cu ani grei de temni ț ă.  

Instituțiile publice din Iași abundă de lucruri interzise, transpuse prin abțibilduri cu dungă pe diagonală, care aduc la cunoștința observatorului de ocazie, ba că nu este voie cu câinele, cu țigara sau chiar cu aparatul de fotografiat. Ei bine, această ultimă restricție, comportă o discuție mai aplicată, deoarece în spatele ei se ascunde un abuz. În lipsa unei dezbateri publice pe interdicțiile puse în spațiul public de diferite autorități, fără o fundamentare legală prealabilă, AgoraPress a încercat să pătrundă în miezul acestei probleme agățate în forma unor regulamente de ordine interioară, în cel mai bun caz, sau în dispoziții transmise prin viu grai de administratorii unor instituții sau spații publice. În cazul unui spital, de pildă, specialiștii în drept atrag atenția că măsura interzicerii fotografiatului în spațiile comune este în contra legii, deoarece nu face decât să acopere niște aspecte negative ale activității desfășurate în acele unități medicale. „În spațiul public, fotografiatul nu ar trebui interzis, fie că vorbim de spitale, cimitire sau alte obiective de for public. Eu nu știu vreo legislație care să interzică fotografiatul în spațiul public. Probabil că în saloane, acolo unde sunt bolnavi, sau în săli de operație, există o astfel de restricție, dar pe culoare sau în alte spații comune, nu este admisă o astfel de restricție. În orice instituție ar trebui, legal, să se permită fotografiatul. Este un abuz, fără discuție, această restricție pentru că ei vor trebui să indice temeiul legal care poate duce la interzicerea fotografiatului și trebuie să arate vătămarea în concret, ce vătămare s-a adus, cui, în ce condiții, nu așa, la modul general”, a declarat avocatul Ionel Nechita.

Interzicerea fotografiatului, ac ț iunea care ilustrează slăbiciunile sistemului

Potrivit specialiștilor în drept, semnul cu fotografiatul interzis, aplicat în spații sau obiective publice nu este decât măsura fricii unor administratori care vor să preântâmpine propagarea în afara spațiului administrat a unor situații care să arate slăbiciunile și imperfecțiunile sistemului gestionat. La Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași, de exemplu, fotografiatul este o …infracțiune pedepsită cu ani grei de temniță. Conform legii de protecție a pacientului din România, acesta are dreptul de a-și păstra intimitatea și de a-și proteja identitatea. Orice fotografiere a unui pacient, chiar și accidental, este caz penal. În momentul în care este fotografiat un copil, de exemplu, aparținătorul poate să mă dea pe mine în judecată, sau spitalul, și e caz penal. Mai sunt unii care, în loc să-i preocupe sănătatea copilului lor, sunt interesați de mediul în care stă acesta și fac poze ca să ne discrediteze, că e un loc care nu e reabilitat, și eu nu am nicio vină”, ne-a spus Radu Terinte, managerul Spitalului “Sf. Maria”.  Trecând de la cadrul general la care a făcut apel conducerea acestui spital, la un cadru particular, ieșeanca Monica Pivniceru a povestit pentru AgoraPress de Iași un episod care exemplifică robotizarea pe care o dă angajaților un abțibild lipit de usă. “M-am internat la spitalul de copii din Iași cu fetița care prezenta niște simptome destul de ciudate. Timp de jumătate de zi a fost consultată și i s-au pus perfuzii în unitatea de primire urgențe. După o dimineață de calvar, la puțin timp după ce fata și-a revenit, i-am făcut o fotografie pentru a i-o trimite tatălui care era îngrijorat, el lucrând în alt oraș. Am fost înconjurată imediat de 4 asistente medicale și am fost somată foarte dur si neprofesionist să șterg fotografia cu fetița. Nu știu cu ce am lezat unitatea medicală prin faptul că i-am făcut o fotografie copilului meu, și nimănui altcuiva”, ne-a spus ieșeanca.

Dreptul la imagine ș i“via ț ă privat ă ” în cimitirele din Ia ș i

Un alt obiectiv public în care fotografiatul este interzis, sunt cimitirele din Iași. Pare nefiresc ca în astfel de locuri să existe o astfel de interdicție , de parcă fotografii l-ar deranja pe Sfantul Duh în timpul transhumanței dintre cer și pământ, dar aceasta este trista realitate. ”Pentru fotografiatul în cimitirul Eternitatea trebuie anunțată administrația asupra scopurilor și obiectivelor care se doresc a fi fotografiate. Dacă nu vin pe la administrația cimitirului, este interzis fotografiatul pentru că vin anumite persoane, fac poze și se duc și le dau pe la ziar. Dacă ar fi obiectivi, da, dar ei fac de așa manieră să scoată negativ unele aspecte din cimitir”, ne-a declarat George Tofan, administratorul cimitirului Eternitatea. Cu atât mai mult în acest caz, poziția specialiștilor în drept este una radicală- este un abuz! “Aceste interdicții sunt ilegale. În Codul Civil este interzis fotografiatul sau filmatul cu privire la spațiul privat, persoană sau intimitate, dar restul, dacă sunt de ordin public, atunci fotografiatul este legal. Atât timp cât fotografiatul nu afectează viața privată sau imaginea unei persoane, se pot face fotografii în instituțiile publice”, a declarat avocatul Liviu Bran.

Nelu PĂUNESCU