Cariera deputatului iesean Constantin Adascalitei pare a fi ruinata in urma unei decizii date zilele trecute de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Mai exact, judecatorii au decis in mod definitiv ca Adascalitei s-a aflat in incompatibilitate in momentul in care a fost consilier judetean pana in anul 2012.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a incheiat un raport cu privire la aceasta situatie inca din iunie 2012. De atunci si pana in prezent magistratii au incercat sa stabileasca daca raportul de evaluare facut de ANI reflecta adevarul sau nu. In prima faza dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi. Aici, instanta de judecata a respins contestatia formulata de actualul parlamentar iesean.
Ulterior, dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa recursul lui Constantin Adascalitei a fost respins. In cele din urma, ieri, inspectorii de la ANI au trimis raportul la Camera Deputatilor pentru a se dispune revocarea din functie a parlamentarului iesean.
“În vederea aplicarii sanctiunii disciplinare de revocare din functie, respectiv pentru constatarea interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, Agentia a comunicat Camerei Deputatilor raportul de evaluare a starii de incompatibilitate în cazul deputatului Adascalitei Constantin, ramas definitiv si irevocabil prin decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Solicitarea a fost transmisa conducerii Camerei Deputatilor, în temeiul prevederilor art. 25, alin. (2), respectiv ale art. 26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/2010, coroborate cu dispozitiile Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/03.07.2014”, se arata intr-un comunicat remis ieri de ANI.
Inspectorii de la ANI l-au verificat din oficiu pentru perioada 26.06.2008/4.05.2012 si au constatat ca o firma la care era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a avut un contract de prestari servicii cu SC Lucrari Drumuri si Poduri SA. Ultima firma mentionata se afla in subordinea CJ si ar fi avut un contract de aproximativ 3.000 de lei cu firma la care era asociat Adascalitei. “La data de 23 martie 2015, Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul lui Adascalitei Constantin împotriva sentintei nr. 251/2012 a Curtii de Apel Iasi, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia. Agentia Nationala de Integritate a constatat la 15 iunie 2012 faptul ca Adascalitei Constantin, Consilier judetean în cadrul Consiliului Judetean Iasi, la data finalizarii raportului de evaluare, a încalcat regimul juridic al incompatibilitatilor, întrucât societatea comerciala la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 lei cu o societate comerciala al carei unic actionar era C.J. Iasi, încalcând, astfel, prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003”, au completat inspectorii de la ANI.
In replica, deputatul PSD spune ca de fapt el a platit 3.000 de lei catre firma din subordinea CJ, nu a incasat acesti bani. “Acum patru ani, cand Horia Georgescu semna rapoarte prin care fura milioane de euro, eu plateam 3.000 de lei, iar ANI s-a gasit sa spuna ca sunt incompatibil. Este un abuz al inspectorilor ce ma determina sa fac plangere penala pentru abuz in serviciu. Nu am adus niciun prejudiciu statului roman, nici Consiliului Judetean, ci eu am platit banii societatii subordonate acestei institutii. Este ca si cum tot societatea mea platea la ApaVital pentru a beneficia de un serviciu. Ma voi duce la Comisii, la Camera Deputatilor si voi prezenta pe larg cazul acestui paradox“, spune Constantin Adascalitei.