Utilizare aparatelor de încălzire electrică necesită o atenţie deosebită pentru a preveni accidente cu urmări dintre cele mai tragice. La cea mai mare parte a spaţiilor de locuit dimensionarea instalaţiei electrice în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire sau de preparare a apei calde (centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.).
“Recomandăm consumatorilor ca, înainte de utilizarea unor astfel de aparate, să apeleze la personal autorizat pentru verificarea instalaţiei, astfel încât folosirea surselor de încălzire electrice să poată fi făcută în condiţii de siguranţă”, sustin reprezentantii Delgaz Grid.
Folosirea unei instalaţii subdimensionate pentru alimentarea unor aparate de încălzit prezintă risc major de producere a unor incendii, cu impact direct asupra vieţii sau bunurilor oamenilor.
Realizarea de improvizaţii la lucrările de reparaţii, modificări sau extinderi ale instalaţiilor de utilizare a energiei electrice, subdimensionarea unor circuite, utilizarea unor prelungitoare şi siguranţe necorespunzătoare, a unor surse electrice de încălzire neomologate sunt alţi factori ce pot favoriza incendiile.
Instalaţiile de utilizare a energiei electrice se pot degrada în timp – contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate. De aceea, pentru evitarea unor evenimente nedorite, Delgaz Grid recomandă proprietarilor/consumatorilor casnici să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni să fie înlocuite imediat şi să nu fie folosite improvizaţii.
Din datele statistice ale ultimilor ani, a doua cauză principala a producerii incendiilor este cea de natură electrică. Aproximativ 20% din incendiile produse în ultimii doi ani au avut drept factor declanşator instalaţii/echipamente electrice defecte.
Putem evita evenimentele de acest tip, multe dintre ele tragice, dacă alocăm doar câteva minute pentru a ne informa cum să utilizăm corect sursele de energie şi să respectăm câteva reguli de bază:
- nu folosim instalaţii electrice improvizate;
- nu intervenim asupra contorului;
- orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi doar de personal autorizat;
- verificarea instalaţiei de utilizare se realizează doar cu personal autorizat;
- utilizăm doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
- instalăm şi utilizăm aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
- verificăm periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi le înlocuim atunci când sunt uzate;
- nu utilizăm receptoare electrice neomologate;
- amplasăm şi utilizăm aparatele electrice departe de apă.
Prin respectarea acestor reguli de siguranţă pot fi evitate situaţii nedorite, cu urmări extrem de grave.
Marius GAVRILESCU