Din suma totală, peste 580 milioane lei au revenit municipiului Iași. Durata întreruperilor a fost redusă cu 80% la nivelul județului, respectiv cu 60 % la nivelul municipiului. Similar, numărul întreruperilor a fost redus cu 80% la nivelul județului, respectiv cu 53% la nivelul municipiului. Aceasta este o prezentare eronata a celor de la Delgaz Grid, in conditiile in care investitiile enuntate nu se vad nici pe magistralele din judet, constituite din aceeasi stalpi din lemn montati in anii ’60, si nici in gospodariile din mediul rural care raman fara energie electrica dupa primul minut de intemperii.
Încă de la venirea sa pe piața de energie din România, în anul 2005, grupul E.ON a alocat consecvent, an de an, sume considerabile în modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice din zona de activitate, inclusiv în județul și municipiul Iași, sustin cei de la Delgaz Grid.
Numai în ultimii 10 ani, în județul Iași au fost realizate investiții de peste 1,1 miliarde de lei, din care în municipiul Iași peste 580 milioane de lei. Lucrările au vizat modernizarea tuturor categoriilor de instalații (stații și posturi de transformare, rețele de medie și joasă tensiune, cu accent pe digitalizare și automatizare prin SCADA – sisteme de achiziție de date și control la distanță).
Anul trecut, volumul de investiții a fost de aproape 200 de milioane de lei la nivelul întregului județ, din care jumătate a revenit municipiului Iași.
Dintre investițiile realizate putem menționa: modernizarea posturilor de transformare subterane si a rețelei electrice de distribuție din municipiul Iasi, automatizarea sistemului de distribuție și integrare în SCADA posturi de transformare din municipiu, modernizarea distribuitoarelor subterane ce fac legătura între stațiile de transformare și zonele de consum din municipiu, implementare contorizare inteligentă la 10.000 de clienți din zona Nicolina, modernizarea și creșterea capacității din zona metropolitană (Valea Lupului, Valea Adâncă, Miroslava, Lunca Cetăţuii, Bucium, Ezăreni, Horpaz), modernizarea stațiilor de transformare Pașcani, Tg. Frumos, Gorban precum si extinderi de rețele pentru alimentarea noilor consumatori.
Printre lucrările de amploare, pentru perioada următoare avem în plan construcția a două noi stații de transformare în municipiu, una pentru alimentarea Spitalului Regional, cealaltă în zona centrală, simultan cu reconfigurarea și optimizarea schemelor de funcționare. De asemenea, vor fi modernizate stațiile Regie, Centru, Galata, Tătărași, Iași Sud din mun. Iași, Belcești, Tabăra, Trifești, Vlădeni.
“Rezultatele investițiilor sunt vizibile și măsurabile, astfel că principalii indicatori referitori la calitatea serviciului de distribuție și anume numărul și durata întreruperilor (SAIDI și SAIFI) au fost îmbunătățiți an de an. Dacă în 2014 durata întreruperilor era 382,4 minute la nivelul județului, respectiv 114 minute la nivelul municipiului Iași, în 2023 durata a fost redusă cu 80%, respectiv 60%. Similar, numărul de întreruperi a fost redus cu 80% la nivelul județului, respectiv de 53% la nivelul municipiului Iași. Pentru comparație, durata întreruperilor la nivel de companie (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) a scăzut în 2023 de circa 30 de ori față de valorile înregistrate înainte de privatizare, în 2005″, se arata intr-un comuncat remis presei de Delgaz Grid.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.
Marius GAVRILESCU