Costuri mai mici cu 18,57%, in luna decembrie, pentru cei aflati în sistemul de încălzire pe orizontală, fată de cei cu centrală individuală

0
88

Clienții Veolia Energie racordați la sistemul de distribuție pe orizontală și contorizare individuală au avut și în luna decembrie costuri de încălzire mai mici decât cei cu centrale termice individuale.

Conform unei analize realizate într-un bloc de pe bulevardul Nicolae Iorga, locatarii cu încălzire prin sistemul de distribuție pe orizontală au plătit cu aproximativ 30 de lei mai puțin decât cei cu centrală individuală.

Concret, în timp ce consumul mediu pentru clienții Veolia din acest bloc a fost de 166,78 lei, pentru luna decembrie, cei cu centrală individuală au trebuit să plătească, în medie, 197,76 lei, cu 18,57% mai mult.

O analiză similară realizată pentru luna noiembrie, într-un bloc din cartierul Păcurari, arată că cei cu centrală de apartament pe gaz au plătit cu 13% mai mult decât cei racordați la sistemul de distribuție pe orizontală. Este de așteptat ca diferența să fie mai mare pentru lunile mai reci.

Președinții asociaților de proprietari ale blocurilor racordate la sistemul de distribuție pe orizontală vorbesc și de alte avantaje.

Dacă e un rău-platnic pe scară, datoriile lui nu îi mai afectează pe ceilalți. De asemenea, pot oricând să modific temperatura din casă sau pot să o opresc atunci când sunt plecat. Este ca și cum aș avea centrală, dar plătesc mai puțin și nici nu am grija reviziilor”, spune domnul Dumitru Pălvan, președinte al Asociației de Proprietari din blocul de pe bulevardul Nicolae Iorga.

La început, vecinii au avut rezerve, dar au înțeles repede cât de multe beneficii urmează să avem. A fost o ocazie să schimbăm și toate țevile și instalațiile din bloc, care erau ruginite și uzate. Acum toată lumea se bucură că am făcut investiția”, mai precizează acesta.

Pe lângă costul mai mic suportat de un locatar racordat la sistemul de distribuție pe orizontală, mai merită menționate câteva avantaje: independența energetică față de vecini, controlul temperaturii și, implicit, a costurilor, cu ajutorul termostatului ambiental, monitorizarea costurilor prin contorul digital montat pe casa scării și lipsa riscurilor asociate centralelor individuale, precum scurgeri de gaze, asfixieri ori explozii”, au explicat oficialii Veolia Energie Iași.

Temperaturile scăzute din luna ianuarie sugerează că diferențele de cost pentru încălzire și apă caldă între consumatorii racordați la sistemul de distribuție pe orizontală și cei cu centrală termică individuală vor fi similare.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here