Național

De azi, stare de urgentă: Poti scoate câinele la pipi, dar nu si copilul în parc! N-ai voie la prieteni. Nuntile, fără alai! Toate regulile, explicate clar aici

By Redacția

March 16, 2020

De luni, 16 martie, România intră în starea de urgență. Cu excepția unor texte copiate din Constituție, nimeni n-a explicat, exact, ce înseamnă aceasta. Alimentele se pot raționaliza, gazele se pot închide. Da, poți vedea militari pe stradă. Scoți câinele la pipi, nu și copilul în parc. Faci nunți, dar fără alai. N-ai voi să alergi, n-ai dezlegare să mergi la prieteni, potrivit a1.ro

De luni, 16 martie 2020, România intră în starea de urgență decretată, sâmbătă, 14 martie, de către președintele Klaus Iohannis. Cu excepția copierii unor pasaje din Constituție, nimeni n-a prea explicat ce înseamnă asta.

SE POATE IEȘI PE STRĂZI?

În principiu, ordinul este de a rămâne în case. Circulația este permisă pentru cumpărarea de alimente, produse farmaceutice și de primă necesitate. Se poate merge la medic și la institițiile sanitare. Se poate merge la serviciu, pentru cei care nu-și pot efectua munca de acasă. Se poate acorda asistență minorilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități. Se poate merge la bancă sau la compania de asigurări, în caz de forță majoră.

POT SCOATE CÂINELE LA PIPI?

Da. Acest lucru este permis! Se va realiza individual, adică nu toată familia merge cu patrupedul. Ai voie o mică plimbare, limitând comntactul cu alte persoane.

POT IEȘI LA ALERGAT?

Nu! Trebuie să faci exercițiile fizice acasă! Această activitate în aer liber este restricționată. Măsurile sunt luate pentru că există mulți cetățeni care aleargă, dimineața, prin parcuri sau pe străzi.

POT SCOATE COPILUL LA JOACĂ ÎN PARC?

Nu! În afara unor cazuri de forță majoră, copii trebuie să rămână în casă. Toate parcurile și locurile de joacă rămân închise.

POT CIRCULA CU MAȘINA?

Da, dar doar pentru activitățile menționate mai sus: drumul către supermarket, către medic, către bancă, către serviciu, către benzinărie. Trebuie avut în vedere că pe perioada stării de urgență, ministrul Transporturilor poate închide străzi, bulevarde, drumuri naționale sau autostrăzi.

SUNT DESCHISE BARURILE, RESTAURANTELE, CAFENELELE?

Nu! Toate aceste servicii trebuie să rămână închise. Pot funcționa doar cele cu ”hrană pentru acasă” sau cele care distribuie mâncarea pentru acasă. În niciun caz nu se poate consuma hrană în interiorul unor restaurante, fast-food-uri etc.

POT MERGE LA TEATRU SAU LA CINEMA?

Nu! Toate aceste locuri sunt închise. Nu există reprezentații la cinematograf, teatru sau spectacole. Competițiile sportive sunt, de asemenea, închise, La fel, bibliotecile.

POT MERGE SĂ-MI VIZITEZ PRIETENII?

Nu! Deși acest lucru este greu de controlat. Obiectivul decretului este acela de a limita contactul între persoane, pentru protejarea lor. De asemenea, nu-ți poți vizita rudele, decât pe cele ce trec prin situații speciale. Trebuie să ai grijă la igienă, să păstrezi distanța de un metru, să porți mască, mănuși.

 

POT SĂ FAC NUNTĂ?

Da, dar cu multe restricții. Dat fiind Postul Paștelui, această situație nu există, dar, în mod normal, acțiunile la care participă mai mult de 50 de persoane sunt strict interzise.

TRANSPORTURILE PUBLICE FUNCȚIONEAZĂ?

Da. Liniile de autobuze și metroul rămân deschise, cu măsurile de prevenție necesare. Unele dintre acestea își pot reduce capacitatea la jumătate.

TRENUL, AVIONUL, VAPORUL?

Da, deși decretul nu încurajează deplasarea persoanelor dintr-o localitate într-alta.

PUTEM VEDEA ARMATA PE STRADĂ?

În principiu, nu! Se pot efectua razii, atunci când acest lucru este cerut.

CE PĂȚESC DACĂ NU RESPECT ACESTE REGULI?

Nu există un document care să precizeze exact amenzile și sancțiunile, dar autoritățile pot interveni în momentul în care normativele nu sunt respectate. Se pot raționaliza alimentele sau produsele de strictă necesitate.

Toate acestea, însă, într-o țară civilizată.