Evenimentele săptămânii ce urmează sunt în aceeași cheie a diversității, pe care Ateneul reușește să o ofere ieșenilor:
Festivalul Operelor Independente – 19 iunie – 23 iunie, ora 11.00 și ora 15.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 10 lei
Aflat la prima ediţie, Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul din Iaşi.
Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională.
Festivalul este deschis şi lucrărilor muzicale în primă audiție precum și producțiilor experimentale de teatru muzical, dorindu-se o întâlnire între tradiţia genului şi impulsurile novatoare ale secolului 21, propunând publicului spectacole de operă, operetă şi spectacole muzicale pentru copii, stimulând creativitatea, inovaţia şi experimentul în interpretare şi realizare scenică.
Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil.
Spectacol de teatru pentru copii „Cei trei purceluși”, Marionnette Show, sâmbătă, 24 iunie,ora 12.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Cei trei frați, Naf, Nif și Nuf sunt puși pe șotii de dimineață până seara și se distrează de minune în compania copiilor. Povestea celor trei purceluși va fi spusă de noi sâmbătă, 24 iunie, la ora 12:00, la Ateneul din Iași!
Personajele vor să transmită copiilor mesaje care o să-i ajute pe viitor. Un prim mesaj spune că este bine mereu să ascultăm de fratele sau de sora mai mare, un al doilea – că este bine să ne distrăm dar trebuie și să muncim, că mereu vom găsi ajutor și sprijin din partea fraților, că e bine să ne gândim din timp la ceea ce avem de făcut, că atunci când unde sunt mulți puterea crește și că iubirea și grija de frați, de familie învinge mereu.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Cei trei purceluși” care va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2017, la ora 12:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru „Te iubesc dar nu pe tine”, regia George Buzoianu, sâmbătă, 25 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 40 lei/ 30 lei cu reducere pt elevi, studenți, șomeri și pensionari
Subiectul dulce-amar, dar mereu actual, este dezvoltat în registru comic de o distribuţie irezistibilă: Paula Chirilă/Alina Chivulescu, Leonid Doni, Anca Dinicu/Doina Teodoru şi Andreas Petrescu.
Inspirată din situaţii de viaţă la care fiecare s-a gândit sau le-au trăit, „Te iubesc, dar nu pe tine” completează seria comediilor scrise de Andreas Petrescu, în care de la naivitate la situaţii amuzante imposibil de reale, nu e decât un pas.
Şirul de replici şi întâmplări ce te vor face să râzi cu lacrimi este declanşat de întâlnirea accidentală dintre un barbat acompaniat de amantă şi nevasta lui, însoţită de iubitul ei.
Din punctul în care fiecare dintre cei doi încearcă să îşi ascundă perechea neoficilă, situaţia scapă de sub control, iar comedia îşi intră în drepturi.
Comedia „Te iubesc, dar nu pe tine” va avea loc sâmbătă 24 iunie 2017, ora 19.00 pe scena Sălii Mari de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 40 lei/ 30 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru pentru copii „Hawaiii”, PuppetsArt Time – Teatrul de buzunar, duminică, 25 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Ateneul din Iași vă invită duminică 25 iunie 2017, ora 11.00, la spectacolul pentru copii “Hawaiiii”, susţinut de Teatrul de buzunar Puppets Art Time. Regia şi scenariul: Tudor Rotaru.
Puppets Art Time este o companie profesionistă, independentă, de teatru de animație, din a cărei componență fac parte Ecaterina Rotaru, Tudor Rotaru și Laurențiu Vasilache, actori – mânuitori de păpuși și marionete, absolvenți ai Universității de Arte ,,G. Enescu” Iași.
Compania a fost înființată în anul 2010 din dorința de a aduce arta mânuirii mai aproape de public, într-un mod cât mai profesionist, atât pe plan național cât și internațional.
În anul 2015 Teatrul de Buzunar Puppets Art Time a susținut peste 30 de spectacole în țări precum Turcia, Austria, Germania, Belgia, Anglia și Spania, urmărind astfel promovarea culturii române și a spectacolelor românești atât în rândul familiilor de români din diaspora, cât și a celor de diferite naționalități.
In același an, Puppets Art Time a jucat în premieră pe scenele Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii ,,Little Ladies, Little Gentlemen” din Turcia, Ankara, reprezentațiile adunând peste 1500 de spectatori. Institutul Cultural Român Istanbul a sprijinit participarea românească la festival, Puppets Art Time fiind primul teatru din România invitat să participe la ,,Little Ladies Little Gentlemen”. Festivalul, care s-a aflat la a 11 a ediţie, a reunit până în prezent companii de teatru din peste 40 de ţări şi a găzduit peste 125 de piese de teatru diferite în faţa unei audienţe de 150.000 de persoane.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol extraordinar „Suflet românesc” susținut de Dan Puric, duminică, 25 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 70 lei
Maestrul Dan Puric a revenit cu un one man show în lumina reflectoarelor, cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate binecunoscută .
Spectacolul “Suflet românesc” este o izbucnire de revoltă, umor şi speranţă, o metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască, o probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică.
Dan Puric spune, prin pantomimă și dans, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării sale de acomodare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului.
Despre mesajul spectacolului sau, Dan Puric afirmă:
“Dedic acest spectacol poporului roman, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind aceasta frumuseţe va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii.”
Spectacolul “Suflet românesc” susținut de maestrul Dan Puric, va avea loc duminică, 25 iunie 2017, ora 19.00, pe scena sălii mari de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 70 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacolele participante la ediția inaugurală a Festivalului Operelor Independente sunt:
Spectacol „Motanul încălțat” de C. Trăilescu, secțiunea clasic, susținut de către o trupă independentă din București, luni, 19 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Spectacolul de operă „Motanul încălțat” de C.Trăilescu va deschide prima ediție a Festivalului Operelor Independente la Secțiunea Clasic și va fi susținut de o trupă independentă din București.
Punerea în scenă are la bază tipologia de „poveste în poveste”, personajele participând cu succes la realizarea acestui tablou fantastic, luând parte, pe parcursul derulării operei, la realizarea unei noi povesti, din interior. Puntea dintre real și imaginar a fost ticluită cu multă finețe și îndemânare, în plan scenic utilizând obiecte simple pentru a demonstra cum cei mici reușesc să-și construiască un univers propriu, viu colorat, plin de idealuri și vise, folosindu-se doar de imaginația și inocența lor.
Astfel, spectacolul este efervescent, plin de energie, o explozie de bună dispoziție pentru publicul de toate vârstele.
Toți membrii echipei sunt laureați ai concursurilor naționale și internaționale și niște tineri artiști dornici de afirmare. Dedicarea și profesionalismul sunt două atribute care îi caracterizează, dorind ca pe mai departe că se perfecționeze în arta cântului, construind personaje cât mai complexe și originale,care să ajungă la inimile spectatorilor.
Regia: Daniel Prallea Blaga
Conducerea muzicală: Ioana Cojuharov
Proiect coordonat de conf.univ.dr. Claudia Codreanu
Motanul: Gloria Tronel
Ionică: Adrian Pleşca
Împăratul: Nermin Al Samman Al Madani
Marele dregător: Constantin Traşcă
Domniţa: Mădălina Constantinescu
Doica: Teodora Ilinescu
Hoţul, Robul şi Uriaşul: Andrei Hâncu
Iepuraşul Alb:Teodora Constantinescu
Spectacolul a obținut premiul II la Opera Fringe Festival, București, 2016
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol colaj „In the name of love”, secțiunea experiment, susținut de o trupă independentă din Cluj, luni, 19 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„In the name of love“ este un spectacol oglindă pentru societatea contemporană, care încearcă să arate dragostea așa cum e ea promovată în media. Controversatul și inepuizabilul sentiment de afecțiune își schimbă definițiile și forma de la o perioadă la alta. „In the name of love“ se oprește acum și aici pentru a ne privi cum iubim, cum definim iubirea și ce așteptări avem de la ea. Fiind un spectacol de teatru muzical, aduce muzica de operă într-o altă lumină: schimbăm total forma și vorbim prin vlog-uri, emisiuni, versuri de muzică pop, un spectacol al contemporaneității plin de clișee. Vă invităm să vă opriți puțin cu noi in secolul 21 în minunata lume roz (la propriu), să vorbim despre tinerețe, relații, căsătorie, muzică și despre „cei 4 pași să îl recucerești”
Spectacol colaj
Regia: Adonis Tanța & Lorena V. Puican
Secţiunea – Experiment
Scenografia: Denisa Berceanu
„Trupa s-a înființat în 2014, realizând primul proiect independent de teatru muzical experimental, la teatrul Reactor. In anul 2016 am avut a doua premieră de tip experiment care aducea în discuție condiția artistului liric pe piața muncii și toate elementele de care depind reușitele acestuia (audiții, repetiții, probleme de culise, etc.).
Munca la aceste proiecte a venit din dorința sincera și cumva datoria pe care o simțim să vorbim, prin spectacole, despre probleme reale, actuale si vulnerabile.
Procesul de lucru la aceste proiecte este unul foarte complex, începe de la o documentare temeinică asupra subiectului despre care vorbim, alegerea repertoriului favorabil conceptului si lucrarea pe improvizatii pe anumite teme apoi definirea scenariului.
Echipa noastră dorește sa facă artă sinceră si tânără într-o lume și un sistem pervertit. Spectacolele experimentale de teatru muzical nu sunt o manifestare în trecere iar noi ne dorim să devină o alternativa de sine stătătoare”.
Adonis Tanța este solist colaborator la Opera Nationala Romana din Cluj , coordonator la SoundReactor (platforma de teatru muzical de la teatrul Reactor, laborator de creatie si experiment). In 2016 a castigat Premiului pentru „Cel mai bun tanar interpret” la Concursul national al liedului romanesc, Bucuresti. Interpret si performar în spectacole de muzical0 ,operă si teatru muzical experimental.
Lorena V. Puican, solistă colaboratoare la Opera Nationala Romana din Cluj, membră SoundReactor. Solistă în concertul „ Regal de Opera”, dirijor Tiberiu Soare. Solista în concertul „Gradus ad Parnassum I”de la Filarmonica de stat Transilvania. Interpret si performar in spectacole de opera si teatru muzical experimental
Denisa Berceanu – membră SoundReactor – scenograf. A participat la workshopul de arta „ Let me lose my mind” tinut de Belu Simion la Fabrica de Pensule (workshop finalizat printr-o expozitie colectiva) – Cluj/mai 2016 și în cadrul „Fresh Start”. A realizat scenografie la „Docuanimal” la teatrul Reactor de creatie si experiment. Este asistent de scenografie „Limba Materna-Mameloschn” Teatrul National Tg Mures.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „Dido și Aeneas” de H.Purcell, secțiunea clasic, Opera Clandestină din București, cu participarea Corului Regal în formulă restrânsă, marți 20 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„Dido și Aeneas, lucrare muzicală creată în secolul al XVII-lea de compozitorul baroc Henry Purcell, pe un libret realizat de scriitorul Nahum Tate, bazat pe cartea a IV-a din Eneida, creație a poetului roman antic Virgiliu. Este indiscutabil cea mai importantă operă britanică din toate timpurile.
Opera Dido și Aeneas a căpătat o largă răspândire în întrega lume, popularitatea sa datorându-se muzicii sale profunde, expresiv-umane și, mai ales, unității logice a dramaturgiei muzicale.
Subiectul operei ilustrează mitul antic al iubirii dintre Dido, Regină a Cartaginei și Aeneas, Prinț al Troiei și modul în care forțele ostile și prejudecățile reușesc să spulbere povestea lor de dragoste. Este un spectacol despre efemeritatea iubirii, despre speranță, despre datorie și onoare, despre suferință și sacrificiu și despre milenara confruntare dintre Bine și Rău.
Spectacolul realizat de Opera Clandestina reușește să aducă subiectul acestei tragedii în zilele noastre, printr-o tratare contemporană și originală a personajelor și acțiunii, ca o dovadă a faptului că trăirile umane sunt general valabile indiferent de statut social, cultură, epocă sau spațiu geografic.
Publicul va avea ocazia să descopere una dintre capodoperele creației universale de operă, în interpretarea unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români ai momentului, reuniți în cadrul unui concept muzical și regizoral inedit. Sub genericul celebrei arii din finalul operei, intitulată Remember me, Opera Clandestina îndeamnă publicul să își reamintească de frumusețea muzicii clasice și de faptul că noua generație de artiști români merită să fie sprijinită și încurajată”.
Regia: Firuța Apetrei
Distribuție:
Dido – ANDREEA NINA ACHILOV
Aeneas – ALIN TRIFU
Belinda – DIANA ALEXE
Vrăjitoarea – CAMELIA CUZUB
Prima Ursitoare – GEORGIANA DUMITRU
A doua ursitoare – ANDREEA CARMEN MARIN
Însoțitoarea – TEODORA CONSTANTINESCU
Duhul, Marinarul – RADU ION
Dirijor și pianist (continuo) – RĂZVAN APETREI
Regie și scenografie – FIRUȚA APETREI
Consultant muzical – DUMITRU GOIA
Corul Regal (formulă restrânsă)
Orchestra Operei Clandestina (formulă restrânsă)
Opera Clandestina a luat ființă în anul 2016 și este cel mai nou proiect independent de operă, operetă, musical, vocal-simfonic, balet și teatru din România.
– un refugiu al tinerei generații îndrăgostite de genurile muzicii vocal-simfonice (operă, operetă, musical, oratoriu, cantată, misă, requiem etc.), de balet și de teatru;
– o șansă oferită tinerei generații de artiști români de a parcurge drumul de la statutul de învățăcel, la cel de profesionist;
– o posibilitate de a dobândi experiență și abilități specifice sub îndrumarea unor profesioniști în domeniu;
– o ocazie de a experimenta diverse forme de creație și interpretare muzicală și artistică în cadrul unui mediu liber de exprimare;
– o dovadă că tinerii artiști români au idei și inițiativă și că pot prin resurse proprii (și de cele mai multe ori, din păcate, improprii) să realizeze proiecte performante.
Opera Clandestina s-a remarcat în cadrul primei ediții a competiției Opera Fringe Festival din București (2016), primind premiul special pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul lui Aeneas din spectacolul de operă Dido și Aeneas de Henry Purcell. Același spectacol a fost prezentat publicului din Câmpina, în parteneriat cu Societatea Filarmonică din Câmpina, iar în anul 2017 producția a fost remontată în cadrul Studioului de Operă al Universității Naționale de Muzică din București.
Tot în anul 2017, Opera Clandestina a fost selectată în cadrul concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”, desfășurat de Opera Comică pentru Copii din București, cu spectacolul de operă Bastien și Bastienne de Wolfgang Amadeus Mozart. Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „Orfeu și Euridice” de Ch.W.Gluck, secțiunea clasic, Academia de muzică „Gh.Dima” din Cluj, marți, 20 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Facultatea de Interpretare muzicală a Academiei de Muzică Gh Dima, departamentul de Canto și Artele spectacolului muzical, are ca materie de specialitate disciplina “clasa de operă”, în cadrul căreia studenții secției Canto își pregătesc rolurile pentru licență. În fiecare an universitar se realizează între 3 și 5 producții, care cuprind studenți din toți anii de studii de licență și master. S-au realizat titluri ca : “Elixirul dragostei” de G. Donizetti, “Suor Angelica” de G. Puccini, “Opera de 4 note” de Tom Johnson, “Habanera” – fragmente din Carmen de G. Bizet, “Hansel și Gretel” de E. Humperdinck, “Offenbach soiree” – opera colaj din creația lui Offenbach, “Bal la printul Orlovsky” dupa actul II al Liliacului de J. Strauss, etc. Cu aceste spectacole studenții Academiei au participat la Festivalul de operă studențească Viva vox, au evoluat pe scenele celor două Opere clujene, au performat în spații neconvenționale ale Clujului prin intermediul proiectului Scena Urbană, precum și la alte manifestări de profil (vernisaje, spectacole caritabile,spectacole educative, Ziua internațională a tineretului samd)Spectacolul „Orfeo ed Euridice” de Ch. W. Gluck, prezentat de studenții și cadrele didactice ale Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj, este o variantă scenică modernă a poveștii lui Orfeu.
Având o scenografie minimalistă, plusul de imagine și vibrație artistică va fi adus de costume, machiaj, și ecleraj. Punerea în scenă, este una dinamică, cu accente dramaturgice subliniate de mișcare, dar și de traseul sentimentelor, sensibil interpretate de tinerii protagoniști.
Corul, format din studentii anului I secția canto, este gândit ca un personaj scenografic, care completează atât cadrul cât și acțiunea operei, devenind, alături de momentele coregrafice, liantul dintre scenele partiturii lui Gluck, omogenizând materialul scenic într-un act unic.
Regia: Ina Hudea
Secţiunea: CLASIC
Orfeo – Cristina Tureanu
Euridice – Lorena Puican
Amor – Ioana Popa
La pian – Lizbeth Tetrade
Coregrafia – Luminița Toader
asist. regie – Silvia Papadopoulos
Costume și plastica scenică – Vlad Bulgăr, Axenia Roșca, Livia Petrescu
Coordonator: Liliana Moraru
Participă elevii clasei a XI-a a Liceului de Coregrafie și Artă dramatică “O. Stroia” și ansamblul anului I Canto din Academia de Muzică “ Gh. Dima”
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă rock „The one born from a tear”, secțiunea experiment, susținut de o trupă independentă din Iași, miercuri, 21 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Lucrarea „The one born from a tear” este o operă rock, fiind experiementală din start ca scriitură și prin orchestrația materializată în două mari grupuri orchestrale: orchestra simfonică și secție ritmică (formație rock). Libretul e o adaptare a basmului lui M. Eminescu – Făt frumos din lacrimă, transformat într-o legendă medievală, dar cu personaje cu profil psihologic elaborat și modern. Montarea este atipică față de cele tradiționale de operă, cu orchestra în fosă și scena liberă pentru decoruri și personaje bazându-se pe faptul că scenele de luptă dintre personaje, imposibil de materializat veridic pe scenă, sînt transpuse în confruntări între instrumente, realizate în pasaje solistice. Deci ocazional instrumentele sunt și personaje, ca într-o Lucrare programatică, așa că e nevoie ca grupurile orchestrale să fie prezente pe scenă. Cea mai mare parte a spectacolului e susținută de trupa rock, care este prezentă pe scenă, cântând efectiv. Părțile orchestrei simfonice sunt simulate cu tehnologia instrumentelor virtuale, făcându-se uz de tehnologie pentru a le sincroniza cu interpreții de pe scenă. Procedeul tehnic e folosit rarisim la noi în lumea teatrului muzical, dacă nu în premieră, fiind el în sine un experiment. Lucrarea are un narator, ca personaj în afara acțiunii, prezentat ca personaj virtual, ca imagine proiectată pe un ecran aflat deasupra sau pe peretele de fundal al scenei. Pe același ecran se proiectează, sincron cu muzica, traducerea în limba română a libretului. Spectacolul are o abordare experimentală și prin efectele sonore care sprijină acțiunea, realizate sincron cu muzica și cu sunet surround autentic, care va conferi spectatorilor o experiență sonoră nemaiîntâlnită nici în instituțiile profesioniste de profil.
Compozitor: DAN SPÎNU
Regia: DAN SPÎNU/COSMINA RUSU
Secțiunea: Experiment
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „Evghenii Oneghin”, secțiunea clasic, Universitatea Națională de Muzică București, miercuri, 21 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„Oneghin, Tatiana, Lenski, Olga…patru tineri și o poveste despre rostul în viață, despre pasiunea năvalnică a primei iubiri, plictis, gelozie, remușcare, resemnare și onoare. Patru tineri pentru care valoarea vieții nu înseamnă viteza, ambiția și mercantilismul, ci tihna, poezia, natura și prietenia. Cu toate acestea, zbuciumul nu-i ocolește și toate bucuriile se transformă într-o profundă dramă sintetizată în replica finală a operei:”Ah, ce destin amar!”.
Concepția regizoral-scenografică a spectacolului cu opera ”Evghenii Oneghin”prezentat de clasa de operă a anilor master I și II canto a Departamentului Canto și Artele spectacolului muzical din cadrul Universității Naționale de Muzică București urmărește destinele acestor patru tineri într-un cadru simbolic, o pădure tânără de mesteceni ale cărei contraste de la alb la negru conțin nenumărate nuanțe de gri, meandre ale sufletului. Între viață și moarte, între prietenie și ură, între liniște și tumult, între alb și negru avem infinite treceri.
Muzica lui Ceaikovski le surprinde și le dezvoltă în personajele operei, în consistența textului lui Pușkin, în evoluția și gradarea fiecărei scene. Tatiana, ”fricoasă ca ciuta codrului” va fi marcată pe viață de întâlnirea cu Oneghin, iar el, după despărțirea definitivă de Tatiana, ”s-a retras la fel ca Child Harold cel blazat”.
Tatiana și Oneghin, Olga și Lenski au fost la un pas de fericirea ideală. Dar viața nu oferă niciodată fericirea ideală, ci doar iluzia ei, pentru o clipă cumplit de efemeră.
Spectacolul cu opera ”Evghenii Oneghin” de P.I.Ceaikovski este realizat în cadrul clasei de operă a Departamentului canto și artele spectacolului muzical din cadrul Unviersității Naționale de Muzică București, având ca profesori pe regizorul conf. univ. dr. Anda Tabacaru Hogea și pianistul Alexandru Petrovici, ambii cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul spectacolului de opera și al învățământului superior artistic.”
Libretul de K. S. Silovski și P. I. Ceaikovski, după romanul în versuri de A.S. Pușkin
Distribuția:
Evghenii Oneghin: Silviu Mihăila
Tatiana: Brigitta Volsik
Lenski: Paul Lungu
Olga: Antonia Cosmina Stancu
Larina: Rodica Bunea
Doica Filipievna: Emanuela Sălăjan
Prințul Gremin și Zarețki: Ștefan Lamatic
Monsieur Triquet: Daniel Trandafir
Monsieur Guillot: Robert Neagu
Își dau concursul: Adina Ciocoveanu, Anca Păuleț, Andreea Achilov, Alexandru Constantin, Irina Moșu Velciu, Franciska Volsik, Lorena Sanda, Oriana Bârlădeanu, Sergiu Neamțu, Robert Neagu
Regia artistică: Anda Tabacaru Hogea
Maestru acompaniator: Alexandru Petrovici
Scenografia: Raluca Elena Popa
Coregrafia: Maria Popa
Spectacol realizat în parteneriat cu UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE BUCUREȘTI
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „Oedipe pe înțelesul tuturor”- spectacol invitat, Muzeul Național „George Enescu” din București, joi, 22 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Spectacolul – lecție „Oedipe pe înțelesul tuturor” este produs de către Muzeul Național George Enescu din București.
Inițiator și concept – baritonul Ștefan Ignat, prim solist al Operei Naționale Române din București
”Mi-a venit această idee de a prezenta Oedipul în limba română observând că interacțiunea personajului principal cu auditoriul din țara noastră este mai bună atunci când se înțelge acțiunea dramatică a lucrării. Prezentarea prin prisma melosului popular face să ne putem apropia mai mult de singura lucrare -TRAGEDIE LIRICĂ a marelui nostru compozitor.
Imi doresc ca Oedipe să fie înțeles prin elementele din interior folosite de compozitor – doine, balade, dansuri populare – și nu prin complexitatea partiturii muzicale – armonii complexe și linii melodice de mare anvergură.
Voi cita pe marele compozitor care spunea că:”Muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra pretioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călauzit de acest principiu am scris Oedipe”.
Potrivit concepției enesciene, muzica nu povestește despre acțiuni și nu mărginește comunicarea ei, ci o dezvăluie în mișcare, în dezvoltare. In muzică își găsește expresia însuși procesul acțiunii, în toate fazele și multiplele sale direcții. Ea asigură intensitatea expresiei… Intr-un cuvânt, muzica este oglinda activă a tot ce se petrece în scenă, ca atare partitura nu va fi sclava libretului.
Proiectul se adresează celor ce vor se înteleagă muzica lui George Enescu prin melosul popular și Mitul lui Oedipe.” Ștefan Ignat
Distribuția:
Ștefan Ignat – bariton
Florina Hinsu-Mariș – soprano
La pian, Liliana Mareș
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, secțiunea clasic, Universitatea Națională de Muzică București, joi, 22 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
O producție a anului IV canto a Universității de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Departamentul Canto și Artele Spectacolului Muzical
Regia: Ștefan Neagrău
Maestru acompaniator: Cezara Petrescu
– cu participarea Anului I Canto –
„Aducem în fața publicului o partitură clasică – Elixirul dragostei de Donizetti – într-o viziune modernă și tinerească. Un spectacol proaspăt și vioi, în care studenții interpreți etalează în fața spectatorilor propria lor creativitate, spontaneitate și sinceritate a sentimentelor, prin intermediul personajelor clasice aduse aproape de viața și trăirile tinerilor de azi. Vă propunem un spectacol vesel, ca muzică, joc și culoare.”
DISTRIBUȚIA
ADINA – Miruna Iancu
NEMORINO – George Ionuț Vîrban
DULCAMARA – Daniel Pascariu
BELCORE – Alexandru Constantin
GIANETTA – Mădălina Constantinescu
SCENOGRAFIA: Raluca-Elena Popa
MIȘCAREA SCENICĂ: Filip Ristovski
Secțiunea: CLASIC
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de operă „La Traviata”(actul II) de G. Verdi, secțiunea clasic, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, vineri, 23 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Fragment realizat de către Academia de Muzică, Teatru,și Arte Plastice (AMTAP) – Chișinău
Secțiunea : Clasic
Regizor – conf.univ. Eleonora Constantinova
Dirijor – lect. Marin Balan
Studenții AMTAP, catedra Canto Academic
Alfredo – Dumitru Mîțu, Anul I master
Giorgio Germont – Veaceslav Timofti, anul I master
Violetta Valery – Vera Chirneva, studenta anului IV
Annina – Ala Haiut ,studenta anului II
La pian – Crasnova Ecaterina, studenta anului IV
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Gala de premiere a Festivalului Operelor Independente va avea loc vineri, 23 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă.
Spectacolele „Peter Pan” și „Atenție: aterizăm” din cadrul proiectului „Ateneu în oraș” se reprogramează, din cauza condițiilor meteo ce se anunță nefavorabile, pentru ultima săptămână a lunii iunie. Astfel: spectacolul de teatru pentru copii „Peter Pan”, regia Iulian Sandu va avea loc joi, 29 iunie, ora 10.00 în Piața Voievozilor și spectacolul de teatru „Atenție: aterizăm”, regia Daniel Onoae va avea loc joi, 29 iunie, ora 21.00 în Piața Voievozilor. Participarea este gratuită.