Muzeul de Istorie a Moldovei şi Departamentul Relaţii publice, marketing, proiecte şi programe culturale din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, sub genericul „EPOCA DE AUR. Expoziţie şi cinematecă”, un ciclu de activităţi menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Programul include deschiderea expoziției „Copilăria în epoca de aur”, un ciclu de proiecţii denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă” şi inaugurarea campaniei „DONEAZĂ şi scrie-ţi istoria!”
Joi, 8 ianuarie, ora 17.00, în cadrul Cinematecii va rula filmul documentar „Dacia, dragostea mea” (regia: Ștefan Constantinescu şi Julio Soto), un portret comic şi degajat al evoluţiei României din perioada comunistă până în prezent, făcut prin intermediul celui mai emblematic simbol al său – automobilul Dacia.
Diferite generaţii de români, de la cei mai în vârsta, mai nostalgici, până la cei mai tineri şi ambiţioşi, arătând transformările ce se petrec în societatea română de astăzi. Ceea ce leagă toate poveştile este întotdeauna maşina Dacia: prima oară un simbol al comunismului, iar în prezent reflecţia noii pieţe capitaliste de consum.
„Cred că fiecare ţară a avut la un moment dat o maşină care să simbolizeze devenirea unei generaţii. În Spania, în copilărie, maşina poporului era Seat 600, de exemplu. Ce m-a intrigat foarte tare este că, în timp ce majoritatea au dispărut o dată ce piaţa s-a globalizat, Dacia s-a adaptat şi a reuşit să râmână un simbol pentru poporul român. Unul dintre personaje compară prima Dacie cu prima dragoste. E relaţia aceea de afecţiune dintre om şi maşină, generalizată la nivelul unui întreg popor, care mi s-a părut fascinantă”, a spus Julio Soto.
Home Știrile zilei „Dacia, dragostea mea”, un simobol al comunismului într-o proiecţie de zile mari...