Petru Lazăr, bătrânul de 74 de ani din comuna Alexandru Ioan Cuza care ani de-a rândul a văzut cum Siretul rupea ca dintr-o pradă bucăți din gospodăria la care a trudit o viață, poate acum să răsufle ușurat. Cursul râului a fost mutat iar agoniseala îi este salvată. Lucrările de lărgire a albiei și de îndiguire, începute în luna noiembrie a anului trecut, s-au încheiat.
”Trăiesc parcă o nouă viață. Am crezut că puhoaiele îmi vor lua nu doar casa și animalele, ci și pe mine totodată. Când am văzut primul utilaj și prima cupă de pământ pusă aici, am știut că, deși sunt un om singur, și viața mea contează. Când mă trezesc acum dimineața și văd întinderea aceasta de pământ în fața ochilor parcă nu îmi vine a crede. Mai ieri Siretul era la ușa casei mele, hotărât parcă să mă ia cu el. Dar acum știu că nu mai am de ce mă teme. Au făcut oamenii aceștia un dig de toată isprava, suntem cu toții salvați, toți cei care stăm în zonă, nu doar eu”, a spus Petru Lazăr.
Încă din vara anului 2002, apele Siretului au amenințat gospodăriile din comuna Alexandru Ioan Cuza. Situația a devenit critică în 2017 și 2018, când, malurile au fost erodate puternic și apa a ajuns la doar câțiva metri de gospodării.
”Cu banii primiți am reușit să lărgim albia cu 40 de metri pe o lungime de 236 de metri. Nu vom mai avea probleme pe această parte a Siretului. Banii au fost o mană cerească pentru noi. Nu am fi putut rezolva această situație fără sprijinul Consiliului Județean. Acum, să nu ne facă natura vreo surpriză și să își schimbe Siretul iarăși cursul”, a spus Vasile Baciu, primarul comunei.
Fondurile necesare refacerii suprafeței afectate de inundații au fost alocate prin Hotărâre de Guvern.
Marius GAVRILESCU