Mozaic

Cum au evoluat jocurile clasice de-a lungul timpului?

By Redacţia

March 30, 2022

Jocurile sunt unul dintre cele mai comune mijloace de divertisment. Fie că este vorba despre un joc de tenis, fotbal, un alt sport sau un joc de societate, această activitate este larg răspândită în lume. Încă din cele mai vechi timpuri oameni au profitat de resursele pe care le-au avut la dispoziție pentru a-și construi jocuri. Unele dintre acestea aveau ca scop relaxarea și divertismentul în timp ce sporturile erau adesea duse la rang de profesie. Având în vedere că primele jocuri au fost inventate acum mult timp, multe dintre reguli au suferit schimbări, la fel și tehnologia care a fost introdusă pentru a facilita procesul de desfășurare a celor mai cunoscute pasiuni.

Jocul de șah

Fără îndoială, jocul de șah este unul clasic. De la momentul în care a fost inventat a trecut multă vreme. Conform atestărilor vremii, se crede că șahul provine din zona Indiei, loc în care era jucat în secolul al VI-lea î.Hr.

Mai târziu a apărut o nouă versiune a acestuia și anume „shatranj”. Acest joc era similar versiunii cunoscute în prezent și a început să fie introdus în Europa odată cu răspândirea islamului.

Prin anul 1200 au fost făcute câteva modificări jocului în zona Spaniei și în sudul Italiei. Este important de menționat că toate modificările suferite au legătură cu realitățile vremii, în special curțile europenilor.

Anul 1851 reprezintă un punct de referință. Atunci a avut loc primul campionat de șah desfășurat la Londra, iar șahul a fost transformat în sport.

Ruleta clasică

Ruleta este probabil unul dintre cele mai comune jocuri care se întâlnesc în fiecare cazinou. Originile sale au legătură cu francezul expert în matematică, Blaise Pascal. Multă lume crede că el a fost cel care a creat ruleta în secolul al XVII-lea, atunci când a inventat o mașinărie cu mișcare perpetuă. Există și alte teorii care ne informează că ruleta are la bază un vechi joc de societate chinezesc care avea ca scop aranjarea a 37 de figurine de animale într-un pătrat magic.

Pe de altă parte, există și oameni care cred că locuitorilor din Roma antică le plăcea foarte mult să-și petreacă timpul învârtind ruleta. Nu este ușor deloc să fii soldat, motiv pentru care cei ce luau parte la astfel de activități puteau să joace jocuri de ruletă. Ei nu puteau să joace la ruletă online deoarece nu exista asemenea tehnologie atunci, dar învârteau un scut sau o roată de car pentru divertisment.

Tenisul de câmp

În urmă cu mai bine de un secol apărea un alt joc care avea să facă istorie – tenisul. Cu toate că este considerată o activitate destul de nouă, originile sale sunt strâns legate de secolul al XIV-lea. Pe atunci călugării europeni îl jucau pentru a se distra.

Pentru a vedea diferența imensă legată de felul în care se practica tenisul, este bine de știut că la început mingea se lovea cu mâna. Ceva vreme mai târziu s-a introdus o mănușă de piele iar ulterior i s-a adăugat un mâner adaptabil. Așadar, așa a luat naștere racheta de tenis.

Până și mingea a trecut prin câteva modificări. În primă instanță aceasta era confecționată din lemn, iar apoi a fost înlocuită cu un model din piele umplut cu celuloză.

Fotbalul

Un alt sport care a scris istorie este fotbalul. Cu milioane de fani în toată lumea și multe canale care permit vizionarea meciurilor, cu siguranță acest sport va fi la fel de popular și în anii ce urmează.

Așadar, multă lume este de părere că fotbalul a fost inventat în Anglia în secolul al XIX-lea. Totuși, există și păreri care susțin că scoțienii sunt cei care au stat la originile jocului și că locuitorii Chinei au jucat un rol esențial în nașterea sportului.

Pe de altă parte, vechile artefacte aduc dovezi conform cărora fotbalul a fost jucat pentru prima dată în Roma, Egipt și China Antică.

Interesant de notat este că în mormintele egiptene au fost găsite diverse mingi care datează din 2500 î.Hr. Pentru a îmbunătăți săritura acestea erau confecționate din piei de animale sau chiar intestine, total diferit de ceea ce cunoaștem azi.

Puzzle-ul

Jocul de puzzle este o altă activitate care face parte din viața fiecăruia dintre noi la un moment dat. Pe lângă faptul că este o activitate indicată pentru stimularea cognitivă, acesta este și foarte distractiv.

Totul a început în anul 1760 când un englez a decupat o hartă în bucăți mai mici. John Spilsbury era un cartograf care și-a dorit să învețe lumea geografie. Așa a luat naștere celebrul joc de puzzle. Deși o mare parte dintre piese abordează diverse teme, există și variante mai dificile 3D.

Acesta sunt câteva dintre jocurile clasice care au fascinat lumea de când au apărut și până în prezent.