Colegiul Medicilor din Romania si-a propus sa aduca pe agenda publica 0 serie de teme importante atat din perspectiva medici lor si pacientilor cat si a societatii in ansamblu, teme strans legate de calitatea actului medical si relatia medic-pacient.
Prima dintre acestea se refera la greselile medicale, de la modul in care este perceputa, in general, greseala in sistemul medical romanesc pana la parcursul juridic pe care il are la dispozitie un pacient care a avut de suferit In urma unei greseli medicale. In cadrul primei serii de dezbaterii publice, desfasurate in perioada 2-23 noiembrie 2022 la Bucuresti, Timisoara si Targu Mures, participantii au ridicat 0 serie de probleme si au subliniat importanta raportarii voluntare si analizei detaliate a greselilor medicale intr-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor si a imbunatati calitatea actului medical.
Desi erorile medicale pot fi cauzate de personalul medical, factorii ce tin de sistem sunt principalii responsabili de aparitia erorilor medicale – resursele umane limitate, echiparea necorespunzatoare a unitatilor sanitare, legiferarea incompleta etc, iar acest lucru este larg acceptat la nivel international.
Participantii au cazut de acord ca, in cazul in care 0 greseala medicala a cauzat suferinta sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, intr-un timp rezonabil, cornpensatii financiare pentru repararea suferintei cauzate. In acest sens, sunt necesare modificari legislative care sa permita 0 solutionare mult mai rapida a dosarelor de raspundere civila in caz de malpraxis. Una dintre solutiile propuse in cadrul dezbaterilor se refera la infiintarea unui corp al expertilor medicali care sa realizeze expertiza medicala. Astfel medicii acreditati din toate specialitatile care cunosc foarte bine practica medicala, vor oferi expertiza medicala instantelor civile astfel incat sa Iamureasca daca este un caz de malpraxis sau nu. De asemenea, s-a discutat despre faptul ca actualul sistem al politelor de malpraxis este ineficient si s-a propus introducerea unor clauze obligatorii in aceste polite astfel incat asiguratorul sa fie alaturi de medic in fata instantei civile iar polita sa acopere cu adevarat riscul in caz de malpraxis.
In cadrul dezbaterilor s-a considerat necesara intarirea mecanismelor de raspundere disciplinara astfel incat, in cazul greselilor grave sau repetate, de exemplu, sa intervina ridicarea dreptului de practica a medicului pentru a proteja alti pacienti.
Pentru a discuta si a gasi alte solutii la problemele ridicate, Colegiul Medicilor organizeaza o intalnire si la Iasi, in data de 2 februarie 2023, in Aula Alexandru Braescu – Cladirea Nicolae Leon (str. Grigore Ghica Voda nr. 13), intre orele 13.00-16.00. Evenimentul va reuni experti din domeniul medical, juridic alaturi de asociatii de pacienti si va fi moderat de dr. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate.
Aida POPA