Anchete

Cooperativa CCS. Liberalul Adi Caliman, stapan peste directorii de paie ai PSD. Jonglerii imobiliare cu spatiile CCS Iasi

By Redacția

December 02, 2017

Adrian Caliman, consilier „cu atributii de director” al Casei de Cultura a Studentilor Iasi, continua sa fie adevaratul tartor al acestei instituţii. Angajatii institutiei, revoltati de comportamentul despotic al acestuia, au facut pentru AgoraPress o serie de dezvaluiri demne de o atentie sporita din partea organelor de cercetare.

Cand a fost Caliman director, si-a facut  Asociatia „Moldavia”, care a functionat multa vreme in spatiile CCS,  si i-a pus pe altii administratori, din randul unor studenti pe care i-a chemat ca voluntari. Evenimentele anuale desfasurate sub umbrela Casei de Cultura, precum Rock in Iasi, lansari de CD-uri ale unor trupe sau altele, sunt trecute ca proiecte ale asociatiei. In momentul in care au loc aceste evenimente organizate de CCS, isi baga si evenimentele lui. Caliman se foloseste de spatii, de personal, de toata logistica CCS. La cele mai multe dintre evenimentele care au loc la CCS, biletele sunt vandute de Asociatia Moldavia, nu de CCS, iar incasarile ajung la Caliman, cel care se foloseste in interes personal de angajatii CCS  si le mai spune si verde-n fata ca „IQ-ul la CCS este cam scazut”. Vinde o suta de bilete pentru CCS, ca sa aiba acoperire, si restul isi trage el”, ne-a spus un angajat al Casei de Cultura a Studentilor Iasi, care a preferat sa-si pastreze anonimatul din motive ce tin de securitatea locului de munca.

Practic, Casa de Cultura a Studentilor din Iasi este controlata de ani buni de un singur om- liberalul Adrian Caliman, in ciuda directorilor de paie promovati de PSD, printre care Gabriel Harabagiu sau Bogdan Crucianu.

Sali inchiriate cu 100 de lei pe luna

Angajatii CCS sustin ca in perioada in care Caliman a fost director al institutiei, trupe, artisti independenti sau persoane juridice au renuntat la spatiile pe care le aveau prin Iasi si au venit la Casa de Cultura, acolo unde Caliman i-a folosit in proiectele lui.

„Le-a oferit spatii fara licitatii, la preturi modice, intre 100 si 300 de lei. De la preturile astea, multi au trecut la subinchirierea spatiilor. De exemplu, un apropiat de-al lui Caliman plateste 100 de lei pe o sala pe care o subinchiriaza pentru repetitii la diverse trupe de drujbari. Ia bere pe contracte de spionsorizare si cand are cate un festival sau alt eveniment, da un bon de intrare si vinde doua beri cu 10 lei. Intr-o vara, CCS a cumparat doua lazi de lamai si un aparat de apa, iar Caliman le-a dus la Pogor, cica sa bea studentii care erau voluntari la Festudis. Cand am ajuns acolo, lamaile erau deja limonada si se vindea la 1,5 lei paharu. CCS nu are nici casa de marcat, iar evaziunea fiscala e la ea acasa”, a mai spus angajatul.

Caliman, prins cu bilete false

Tot Caliman, care este var primar cu fostul prefect al Iasului, Radu Prisecaru, a angajat o apropiata la Serviciul Proiecte, Oana Voinea, iar apoi l-a angajat pe barbatul acesteia, la lumini. Ulterior l-a angajat pe baiatul contabilei care ii tine contabilitatea la Asociatia „Moldavia”.

Acu sunt doi contabili la 28 de oameni, care stau acasa. Caliman are oameni peste tot. Pe Misu de la sonorizare il ia la o gramada de evenimente private, cu sculele CCS. Este tehnica de sonorizare a CCS, dar are si Caliman tehnica lui si s-au cam amestecat. Cand ies din CCS sa se duca pe la diverse evenimente electorale pe la primariile din judet, nu se mai stie care e tehnica CCS sau care e a lui Caliman. Acum cativa ani au scos din CCS o scena mobila si s-au dus cu ea la Popricani, fara sa fie anuntat nici macar cel care o avea in gestiune. Tot Caliman a pus si scaunele in sala mare a CCS, „in regie proprie”, cu voluntari de la PNL, si a incasat banii”, a spus angajatul.

Acelasi anagajat mai sustine ca Iacomi, fostul administrator al CCS, l-a prins pe Caliman ca a vandut bilete false. S-a facut comisie, au vrut sa cheme politia, dar pana la urma s-a linistit treaba, membrii comisiei de disciplina acordandu-i lui Caliman „prezumtia de nevinovatie”.

Angajati cu spatii inchiriate in CCS

Petran Paveliuc este angajat cu jumate de norma la CCS si face cursuri de chitara in numai putin de ….3 spatii inchiriate. „Fiind angajat al Casei de Cultura, aici e vorba de un real conflict de interese. Casa de Cultura este deservita de 4 oameni care asigura partea tehnica a evenimentelor. In baza acestora sunt lasate de foarte multe ori diverse manifestari, iar responsabilii cu organizarea isi vad de alte treburi si apoi se duc si culeg roadele”, a spus angajatul.

Festivaluri intr-o cladire fara aviz ISU

Un alt neajuns al CCS este acela ca imensa cladire din Fundatie in care functioneaza institutia care ar trebui sa gazduiasca activitati studentesti, nu are nici autorizatie ISU.

Mai mult, la Casa de Cultura a Studentilor nu mai vin studenti, ci copii, de la 6 ani in sus, pe un principiu economic gandit tot de Caliman.

Inainte, toti cursantii plateau la caserie institutiei, iar 30% din valoarea contributiilor care ajungea in caseria CCS se ducea la organizatorii acelor cursuri gazduite in CCS. Acum se dau spatii pe 100 sau 300 de lei si fiecare isi gestioneaza activitatea si implicit veniturile rezultate din acestea, fara sa mai ajunga niciun ban la caseria CCS. Cui nu i-ar conveni sa aiba un spatiu de 30 de metru, in centrul Iasului, cu 300 de lei pe luna? Nu se scoate nimic la licitatie. Totul e in circuit inchis. 95% din spatiile CCS sunt date acolitilor lui Caliman. Cat a fost Harabagiu director la CCS i-a dat mana libera lui Caliman sa faca ce vrea, pe motiv ca se bucura ca sunt activitati. In ce priveste legalitatea acestora, nici nu s-a pus problema de a le controla vreodata”, a spus angajatul CCS.

Doi muncesc, restul stau acasa

O structura interna afunctionala este insusi sindicatul CCS care nu functioneaza deoarece toti oamenii sunt ai lui Caliman, cu unele exceptii, printre care dirijorul Marinica Botea.

A dat toata lumea afara, a angajat referenti culturali care nici nu vin la serviciu, iar ce a mai ramas sunt pe cate doua incadrari si satisfac vreo 4 posturi, fiind si masinisti, si la poarta …Este o singura femeie de serviciu pe 5000 de metri patrati”, a spus angajatul.

Din marturisirile angajatului care lucreaza de 22 de ani la Casa de Cultura a Studentilor, se desprinde o singura concluzie- niciodata PSD nu a detinut controlul asupra acestei institutii, in ciuda numirilor pe functiile de conducere a unor executanti PSD, iar activitatea acestei institutii este mai mult penala decat culturala.

Radu SEICARU