Continua in ritm alert lucrarile de racordare la sistemul centralizat de termoficare a 5 institutii de invatamant aflate in coordonarea Primariei Municipiului Iasi. Acestea fac parte din lista cladirilor a caror conectare la termoficarea centralizata a fost aprobata de Consiliul Local in luna mai 2014.
In cursul anului trecut, s-a finalizat racordarea Colegiului National „Mihail Sadoveanu”, urmand ca anul acesta sa fie conectate: Gradinita cu program prelungit PP 24 (Str. Mircea cel Batran 12), Gradinita cu program prelungit PP 27 (Str. Sucidava 3), Gradinita cu program normal PN 7 si Gradinita cu program prelungit PP 21 (aflate ambele pe Str. Plaiesilor 35), si laboratoarele Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” (Str. Saulescu).
In prezent, echipele Primariei sunt in curs de a finaliza documentatia pentru racordarea a inca 4 institutii scolare: este vorba despre Colegiul National „Mihai Eminescu”, Scoala “Gheorghe Marzescu” (Str. Socola 84), Gradinita cu program prelungit PP 26 (Calea Chisinaului 21) si Gradinita cu program prelungit PP 1 (Str. Nicolina 46).
“Aceasta actiune se deruleaza in contextul preocuparii permanente a Municipalitatii pentru a sprijini institutiile de invatamant cu finantare pentru implementarea de solutii eficiente din punct de vedere al costurilor dar si al consumului judicios de energie. Pe langa aceste aspecte, Primaria isi propune sa aleaga intotdeauna solutiile ce aduc siguranta in functionare pentru ocupantii cladirilor (elevi, profesori) si elimină atat riscurile inutile, cat si poluarea mediului inconjurator“, a declarat Ana Maria Icatoiu, directorul comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.
Toate aceste institutii de invatamant au fost prevazute cu racordare direct la magistralele de termoficare si module termice individuale complet automatizate, ce beneficiaza de monitorizarea si reglarea parametrilor de functionare de la distanta, din dispeceratul non-stop al Veolia.
Aceste echipamente vor permite clientilor sa fie alimentati permanent cu apa calda si, de asemenea, sa porneasca sau sa opreasca incalzirea oricand doresc, regland temperatura in fiecare incapere la valoarea necesara pentru confortul copiilor si al cadrelor didactice.
Racordarea la sistemul centralizat de termoficare a acestor gradinite, scoli si licee va aduce economii importante de costuri la bugetul local: factura anuala pentru energia termica va scadea in medie cu 25% fata de vechile solutii individuale pe gaze naturale (cca. 500 mii lei/an cu TVA).
Odata cu finalizarea probelor de presiune si de performanta a noilor retele si echipamente, echipele tehnice ale Veolia vor realiza in mod gratuit un audit energetic al instalatiilor interioare de apa calda si caldura ale institutiilor de invatamant recent racordate la sistemul centralizat.
Obiectivul colegilor nostri va fi sa se asigure de functionarea corecta a conductelor si caloriferelor din cladiri odata ce se va porni incalzirea peste cateva luni, si sa rezolve eventualele mici defectiuni pe care le vor constata in timpul acestor verificari.
De asemenea, in cadrul discutiilor aplicate pe care le vor purta cu administratorii acestor imobile, tehnicienii nostri le vor sugera masurile pe care le-ar putea lua in asa fel incat sa consume energie termica in mod eficient: exact cantitatea necesara pentru a asigura confortul de care vor avea nevoie elevii si profesorii lor.