Facultatea de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, organizează concursul ,,Identificare si atestare de produse traditionale”.
Competiția este adresată atât studenților, cât și elevilor care pot participa individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.
Aflat la ceade-a doua ediție, concursul are loc înperioada 01 octombrie – 10 noiembrie 2018 și reprezintă un eveniment care își propune promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare realizate după rețete tradiționale. În același timp, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică.
Participarea este gratuită. Elevii și studenții trebuie doar să respecte prevederile din Regulamentul oficial al concursului. Înscrierea în competiție se face prin completarea cererii de concurs, a dosarului produsului și transmiterea acestora până pe data de 5 noiembrie 2018.
În data de 10 noiembrie 2018, ora10.00, la Facultatea de Zootehnie, în Holul de Marmură, concurenții vor prezenta public povestea produselor și va avea loc degustarea preparatelor culinare. În urma jurizării, vor fi înmânate diplome și premii. Cele mai bune produse, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, vor putea fi atestate ca produse tradiționale.
La prima ediție, desfășurată în perioada 15 – 25 martie 2018, concursul s-a bucurat de un real succes în rândul participanților. Elevi de la liceele de profil din zona Moldovei, precum și studenți ai USAMV Iași, în cadrul celor două secțiuni (Preparate pe bază de carne, lapte, pește și Preparate dulci), au prezentat delicatese culinare gătite după rețete păstrate din generație în generație. Printre produsele clasate pe primele locuri menționăm ”Slănină de Mangalița din Valea lui Bogdan”, ”Pastramă de oaie ca la Mitică”, ”Pastă fițoasă de pește”, ”Plăcintă tradițională de la Zăpodia” și ”Cozonac tradițional de Fântânele”.
Aida POPA